Kedi sahiplenmeye karar vermişseniz, onu her şeyiyle kabulleneceksiniz demektir. Oyunları, depresif halleri, maması, uykusu ve en önemlisi de tuvalet ihtiyaçları. Bu ihtiyacı en doğru ve temiz şekilde karşılamaları için kedi tuvaleti almanız gerekir. Kediler doğada yaşarken de ihtiyaçlarını giderip üzerini kapatıyorlar. Evde aynı özgürlüğü veremeseniz de onlar için özel üretilmiş kedi kumu ve kedi tuvaleti kullanabilirsiniz.

Kedi Tuvaleti Çeşitleri

4 Çeşit tuvalet bulunuyor. Bunlar; 

• Açık Tuvalet: Açık tuvaletlerin koruma kenarlıkları içe kıvrılmış şekilde olmalı. Böylece kediniz dışkısını kapatmaya çalışırken kumları dışarı taşırma ihtimali azalır.

• Kapalı Tuvalet: Kokuları önlemek için kapalı tuvaletleri tercih edebilirsiniz. Ayrıca kapalı olması kedinize huzur ve gizlilik hissi yaşatacaktır. Kumları dağıtma ihtimalide ortadan kalkar.

• Filtreli Kapalı Tuvalet: Kapalı olması özelliği dışında temizliği daha pratiktir. Açık ve kapalı tuvaletler gibi kum temizleme küreğine ihtiyaç duymadan filtresi sayesinde kolayca temizlenir.

• Otomatik Tuvalet: Gelişmiş teknoloji sayesinde dokunmanıza gerek kalmadan otomatik bir şekilde dezenfekte edilir. Kendi kendini temizleme özelliği sayesinde daha hijyeniktir. Ayrıca yıkanabilen granül kumları da tercih edebilirsiniz.

Tuvalet Kaplarını Nereye Koymalıyız?

Tuvalet kaplarını uygun bir kumla doldurup evin banyosuna, balkon ya da sık kullanılmayan bir odasına koyabilirsiniz. Balkonların kışın soğuk olma ihtimaline karşı, yeriniz varsa ev içinde olması daha uygun olabilir. Ancak balkonunuz kapalıysa balkonda olması da sorun olmaz. Bu alanı seçerken kokuyu en az hissettirecek yere koyabilirsiniz. Kedi tuvaleti için kaliteli kum kullanırsanız koku çokta problem olmaz.

Tuvalet Hijyeni

Kedinizin ve kendi sağlığınız için hijyen koşullarına önem vermelisiniz. Kediler kişisel temizliklerine oldukça düşkündür. Dışkılamaları bittikten sonra temizleme küreği yardımıyla kum yüzeyini temizlemeniz gerekir. Eğer filtreli bir tuvalet varsa kum temizleme küreğine gerek olmaz. 15 günde bir de kumu tamamen değiştirip tüm kabı temizlemeniz yeterli olacaktır. Kumları için koku spreyi kullanabilirsiniz. Ya da yıkanabilir granül kum tercih edebilirsiniz. Evinizde birden fazla kedi varsa her biri için ayrı bir kedi tuvaleti temin etmelisiniz. Bu da hijyen ve gizlilikleri açısından önemli.