Seyitgazi ilçe meydanında yapılan törene, Seyitgazi Kaymakamı Kutsal Baytak, Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Seyitgazi Ak Parti ilçe Başkanı Zekai Tunç ve ilçe protokolu katıldı. Program Covid-19 dan dolayı kısıtlı gerçekleştirildi. Tören, Atatürk büstüne Seyitgazi Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı çelenkleri sunulmasıyla başlandı. 

Törende bir konuşma yapan Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe, Seyitgazi'nin kurtuluşunu önceki yıllarda birçok etkinlikle kutlandığını ancak pandemi süreci nedeniyle kutlamaların yapılamadığını hatırlattı. Tepe, gelecek yıllarda daha coşkulu bir şekilde kutlamaların yapılması temennisinde bulundu.

Başkan Tepe Seyitgazi’nin düşman işgalinden kurtuluşunun önemine dikkat çektiği konuşmasında şunları aktardı: 

“Eskişehir’in düşman işgalinden kurtuluşunun müjdecisi olan 1 Eylül 1922 sadece Seyitgazi için değil, sadece Eskişehir için değil, Millî Mücadele için şerefle yâd edilecek tarihî bir gündür.

‘Kurtuluş Savaşı’na özel taburu ile katılan Seyitgazi, ismini aldığı Seyit Battal Gazi’nin torunları olarak ona yaraşır bir vakar ve maneviyatla birçok evladını vatan müdafaası için seve seve feda etmiştir. Kurtuluş Savaşı gibi bir milletin ölüm-kalım savaşında Seyitgazi ve yöresi düşman işgalinin ölümcül çizgisinde yaklaşık 14 ay süreyle yaşamak zorunda kalmıştır. Mal, can güvenliğinin hiç olmadığı bir dönemde manevi ağırlığının onurunu taşıyan Seyitgazi halkı hep bağımsızlıktan ve millî kuvvetlerden yana yer almıştır. Adını aldığı İslam kahramanlarından Seyit Battal Gazi, 740 yılında bölgeye yapılan akınlar sırasında bu yörede şehit olmuştur. Seyitgazi, kendisinden sonra gelen alperenlerin ve gazilerin uğrak yeri, toparlanma merkezi olmuştur. Seyit Battal Gazi’nin yüzyıllar önce bu topraklara ektiği manevi değerlerin yeşerdiği topraklardır Seyitgazi. Ve bu iman gücüyle çarpan yürekler; İstiklal Marşı’nda da ifadesini bulduğu gibi bu mukaddes vatan topraklarını -namahrem ellere- terk etmeyeceğini dünya âleme 1 Eylül’de bir kez daha göstermiştir’

‘Vatanımız; varlığına göz dikenlere çiğnetilmeyecek, toprak diye basılıp geçilmeyecek ve binlerce kefensiz şehitten miras kalmış, uğruna ölünecek ve dünyalara değişilmeyecek cennetimizdir. Dost düşman herkes şunu çok iyi bilmelidir ki şehitliğin, peygamberlikten sonra en yüce makam olduğuna inanan Türk milletinin istiklal eksenindeki bu kaderi ebediyen değişmeyecektir. Türk milletinin evlatları olarak “şehit oğlu” olmanın verdiği büyük sorumluluğun idrakiyle kalplerimiz aynı imanla çarpmaktadır. Bu onurlu günde, vatan namusunu düşman çizmesine çiğnetmemiş şerefli bir ecdadın evlatları olarak bunu bir kez daha hep birlikte idrak etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu vesileyle cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, onunla gönül birliği eden silah arkadaşlarını, bu cennet vatanın uğruna canlarını feda etmiş aziz şehitlerimizi, gazilerimizi en derin saygı ve hürmetlerimle anıyor; yiğitler yiğidi Battal Gazi’nin torunlarını saygıyla selamlıyorum.’

İlçemizde bulunan Seyit Battal Gazi Külliyesi her dinden, her inançtan ve her yaştan insanı buluşturan bir manevi değerdir.

Bugün Seyitgazi’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıl dönümünü gurur ve sevinç içerisinde Seyitgazililer olarak kutluyoruz. Bugün aynı zamanda, ilçemizin adının konmasına vesile olan Seyit Battal Gazi’yi de saygı ve minnetle anmaktayız. Seyitgazi’miz 5 bin 500 yıllık tarihi olan, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir yerleşim yeridir. İçinde barındırdığı birçok kültür mirası ile birlikte sadece Eskişehir’in değil, Türkiye’nin hatta dünyanın önemli bir kültürel mirasıdır. Bu sebeple önce biz ve tüm Seyitgazililer bu değerlerimize sahip çıkmalı ve tanıtılması içinde elimizden gelen tüm çabayı göstermeliyiz. Seyitgazimiz öyle bir yer ki, Seyit Battal Gazisi, Sücaattin Velisi, Üryan Babası, Melikgazisi, Ahmet-i Taryanı, Himmet Babası gibi Gazi ve Erenlerin otağı olmuş, bir çok medeniyete beşiklik etmiş, doğal güzellikleri, bor madeni, Kırka efeleri ve Seyitgazi türküleriyle zengin bir kültürün beşiği, geçmişten günümüze bir kardeşlik destanıdır Seyitgazi…

‘Bugün, bu topraklarda özgürce yaşıyorsak bu başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının sayesindedir. Bu ülkede çok önemli kahramanlık destanı yazılmış; olağanüstü fedakârlık gerektiren bir Kurtuluş savaşı, bir bağımsızlık mücadelesi verilmiştir. Bugün; acılarımızı ve çilemizi yoğuran, bu toprakları bize vatan yapan,

Seyitgazi’den Çelebi Mehmet Dede'ye, Bekir Dede'ye, İsmail Dede'ye, İbrahim Dede'ye, Kırka’dan, Ahmet Dede'ye, Doğançayır'dan Hasan Dede'ye, Bardakçı'dan Ömer Dede'ye, Cevizli'den Mustafa Dede'ye, Kümbet'ten Hasan Dede'ye, Karaören'den Emin Dede'ye, Çukurağıl'dan İbrahim Dede'ye, Salihler'den Hasan Dede'ye, Yenikent'ten İlyas Dede'ye, Arslanbeyli'den İsmail Dede'ye, Örencik'ten Mehmet Dede'ye, Beykışla'dan Mustafa Dede'ye, Değişören'den Adil Dede'ye, İkizoluk'tan Mustafa, Numanoluk'tan Nazif, Gümüşbel'den, Mürsel, Gemiç'ten Ömer, Çatören'den Recep, Sarıcailyas'tan Rıfat Dede'ye, Aksaklı'dan Abdullah, Beşsaray'dan Mustafa, Kesenler'den Ahmet, Göknebi'den Akif, Büyükdere'den Ali, Büyükyayla'dan Süleyman Dede'ye, Taşlık'tan Mustafa, Akin'den Hasan Hüseyin, Sarayören'den Hazı, Üçsaray'dan Hakkı, Yukarısöğüt'ten Bekir Dede'ye selam olsun.

Bu vesileyle 98. yılını kutladığımız kurtuluş mücadelemizin kahramanları; başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, bağımsızlık uğruna, bu cennet vatan uğruna canlarını seve seve feda eden atalarımızı, dedelerimizi, ninelerimizi minnet ve şükranla anıyoruz.”