Yatırımların başka bahara kaldığı anlaşılmaktadır

Sivri ret oyu gerekçelerini şu şekilde sıraladı, “2023 mali yılı gider bütçesinin 1milyar 118 milyon 757 bin TL 11 kuruş, gelir bütçesinin ise 1.181.191.209,36 TL olarak gerçekleştiği anlaşılmış, 2023 yılını 61.159.873,36TL gelir fazlası ile kapattığı görülmüştür. Gider bütçesine bakıldığında faaliyet olarak, personel giderleri, tamir ve bakım için mal ve malzeme alımı, ciddi anlamda da hizmet alımı yaparak 2023 yılını kapattığı alt yapı yatırımlarının ve kullanma suyu yatırımlarını başka baharlara kaldığı anlaşılmıştır” 

Öncelik halkın yararına yatırımlar olmalı

Sivri şöyle devam etti, “Belediye ve bağlı kuruluşlarının kaynak kullanma tercihleri yönünde önemli gördüğümüz bir tespit ise, Büyükşehir Belediyesi’nin kültür ve sosyal işlere 148,2 milyon TL kaynak ayırmasına karşın, ESKİ’nin içme suyu tesissi yapım giderleri için 30 milyon, kanalizasyon tesisi yapım giderleri için 69 milyon toplamda 99 milyon TL bu yatırımlara kaynak ayırmasıdır. Gerek belediye gerekse bağlı kuruluşların önceliği kaynakları halkın yararına olan yatırımlara yönlendirmesi olmalıdır. Yapılan bu düşük yatırımlar ile şehrimizin gerek su gerekse kanalizasyon sorunlarına çözüm bulunması mümkün değildir”

Gelirler giderleri karşılayamaz durumda

Sivri, “Gerçekleşen 1 milyar 181 milyon TL gelirin yüzde 26,83’ü kişi ve kurumlardan alınan paylardan oluştuğu, ESKİ’nin esas gelir kaynağı olan mal ve hizmet satışından elde ettiği gelirin, toplam gelir içerisindeki payının yüzde 71,28’de kaldığı anlaşılmaktadır. Bu gelir toplam giderlerin ancak yüzde 75,17’sini karşılamaktadır. Yani mal ve hizmet satış gelirleri, giderleri karşılayamaz durumdadır. Yapılacak işlemin satışları artırmak, kaçakları önlemek ve giderleri azaltıcı tedbirler almak olduğu ortadadır. Giderlerde ciddi etkisi olan kimyevi madde alımı ve elektrik giderleri için kurumun özel bir alternatif geliştirmesi ayrıca kurumun yüksek oranda stoklu çalışmaktan vazgeçmesi gerekmektedir. 2023 yılında kullanılan ilk madde malzemenin 240,7 milyon TL, 2024 yılına devreden tutarın ise 133,3 milyon TL olduğu görülerek yıl içinde kullanılan malzemenin yüzde 55,4’ünün stok olarak devrettiği anlaşılmaktadır. Bunun anlamı ESKİ yatırımcı bir kuruluş gibi değil, mal alım satımı yapan tüccar gibi çalışmaktadır”

Hayvancılık ve çiftçilik altın çıkarma sevdası yüzünden yok olacak Hayvancılık ve çiftçilik altın çıkarma sevdası yüzünden yok olacak

Belediyelerden lütfen alacağınızı tahsil edin ve borç vermeyin

Kurumun borcu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Sivri, “Kurumun 2023 yılında borcunun 585.335.955,91 TL olduğu anlaşılmaktadır. 2022 yılına göre toplam borçlarda 138 milyon TL artış söz konusudur. Bu kadar borcu olan kurumun Büyükşehir Belediyesi yağmur suyu bertaraf hesabından 23,6 milyon TL, Tepebaşı Belediyesi yağmur suyu bertaraf hesabından 14,7 milyon TL, Odunpazarı Belediyesi’nden 9,5 milyon TL, Mahmudiye Belediyesi’nden 1,8 milyon TL, Seyitgazi Belediyesi’nden 291 bin alacağının olduğu, ayrıca Büyükşehir Belediyesi’ne 58,7 milyon TL borç verdiği anlaşılmaktadır. Sayın genel müdür reklama bu kadar para harcaya belediyelerden lütfen alacağınızı tahsil edin ve borç vermeyin”

Bu kadar şikayetin olduğu yerde başarıdan söz etmek mümkün değil

ESKİ’ye gelen şikayetleri de değerlendiren Sivri, “2023 yılında ESKİ ve bağlı birimlerde şikayet sayısının 145.929 olduğu anlaşılmaktadır. Bu kadar şikayetin olduğu yerde bir başarıdan söz etmek mümkün değildir. Su yükleme noktalarında ekiplerin para toplama usul ve esasları hakkında meclise bilgi verilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Ayrıca daha ürünü almadan ürünün bedelinin peşin olarak alınması ise tam bir peşin tüccar zihniyetine çok yakışan bir örnek olarak karşımızda durmaktadır. Allahtan gerek elektriği gerekse doğalgazı kullandığımız kadar ödüyoruz.

Sivri, konuşmasının sonunda ESKİ Genel Müdürü Oğuzhan Özen’e şu soruları yönetti;

  • Vatandaştan kullandığı miktarda su parası alma yoluna gidecek misiniz? 
  • Tahsilatta alternatif teknolojileri kullanacak mısınız yoksa manuel tahsilata devam mı edeceksiniz? Bunun yanında stratejik planda yer alan, performans göstergelerinin pek çoğu hedefin altında kalmış, 8 hedefte ise o başarı sağlandığı anlaşılmıştır. Özellikle kurumun yatırım yapması gereken göstergelerin pek çoğunda ‘O’ başarı çekmesi haklılığımızı net ortaya koymaktadır
  • Bizler çeşmelerimizden temiz suyu ne zaman içebileceğiz?
  • Hamamyolu’nda rögarlardan gelen kötü kokuları hala rögarlara naylon kapatarak mı çözeceğiz.?
  • Şehir merkezinde her yağmur yağdığında taşan ve çevreye pis koku saçan lagarları kim ne zaman temizleyecek?
  • Bizler yağmur yağdığında eyvah nereye ne oldu acaba endişesi ile yaşamaya devam mı edeceğiz? Sizlerden bu soruların cevabını bekliyor, her iki rapora da ret oyu vereceğimizi ifade ediyor, saygılar sunuyorum.