Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"2015 yılında tamamı genel bütçeden ayrılan ödenekle İlçemiz Buhara Mahallesine 8’er derslikli İlkokul ve Ortaokul binası yapımına başlanmış ve 2018 yılı sonu itibariyle tamamlanarak, 2019-2020 eğitim öğretim yılı itibariyle taşıma merkezi Buhara İlkokulu ve Buhara Ortaokulu olarak eğitim öğretime açılması planlanmıştır.

Sığırcık İlk/Ortaokulunun kapatılma talebiyle ilgili olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü Müfettişlerince hazırlanan 11.04.2016 tarih ve 91475039-663.05/28,12 sayılı inceleme raporunun sonuç, kanaat ve teklif bölümünde “ Sığırcık mahallesine 12 km. uzaklıkta bulunan Buhara mahallesine yapılmakta olan 8’er derslikli İlkokul ve Ortaokul binalarının verimli kullanılmasını sağlamak, çevre mahallelerdeki öğrencilerin bu okullara taşınması ile mümkün olacaktır” denilmektedir.

Çevre mahallelerdeki (Ahiler, Kurtşeyh, Göktepe, Kaldırım, Benlikuyu, Buzluca ve Sığırcık) öğrencilerinin Buhara İlkokulu/Ortaokuluna taşınmaları kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması ayrıca öğrencilerin yüksek yararı düşünülerek İlçe Planlama Komisyonu kararıyla Buhara İlk/Ortaokuluna taşıma kapsamına alınmış ve İl Değerlendirme Komisyonu onayları ile uygulamaya konulmuştur.

Temmuz - Ağustos ayı içerisinde yapılan taşıma ihaleleri sonucunda Buhara İlk/Ortaokuluna taşınması planlanan 6 hattın ihaleleri sonuçlandırılmış ve yüklenicileri ile gerekli sözleşmeler imzalanarak eğitim öğretime hazır hale getirilmiştir.

2019 – 2020 eğitim öğretim yılının başlaması ile birlikte Ahiler, Göktepe ve Kaldırım Mahalleleri öğrenci velileri Buhara İlk/Ortaokulunun tarikat okulu olduğunu gerekçe göstererek çocuklarını okula göndermemişlerdir.

Bunun üzerine İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz yetkilileri, Buhara Okul Müdürü Erol Topan ve bazı öğretmenlerle ilgili Mahallelere (Ahiler, Göktepe ve Kaldırım) gidilmiş, öğrenci velileri ile görüşülerek, okulun tamamının devletimizin bütçesiyle çağımızın standartlarına uygun olarak yapıldığı, daha donanımlı olduğu, öğretmenlerin tamamının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından atandığı, sosyal alan ve spor tesisleri ile çocuklar için daha faydalı olacağı, daha kısa mesafedeki okula taşımanın çocukların yararına olacağı hususlarında bilgi verilmiş ve bilgi karışıklığının giderilmesi konularında açıklayıcı bilgilendirme yapılmıştır.

Ahiler, Göktepe ve Kaldırım Mahallelerinin bir önceki yıl taşıma merkezi Ertuğrul Yavuz Gülerce ile bu sene taşınması planlanan taşıma merkezi Buhara İlk/Ortaokuluna mesafeleri aşağıda gösterilmiştir.

Ne olmuştu?

Eskişehir Sivrihisar'da Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 3 köydeki 60 öğrenciyi, Menzil tarikatının merkezi olduğu ve tarikatın ileri gelenlerinin yaşadığı iddia edilen Buhara köyünde açılan yeni ilköğretim okuluna gitmeye zorladığı iddia edilmişti. İlçede krize neden olan iddia sonrası Milletvekili Çakırözer'in basın ofisinden yapılan açıklamada duruma karşı çıkan velilerin çocuklarını iki gündür okula göndermediği ileri sürülmüştü. 

Çakırözer'den yeni açıklama

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, ilçede yaşananlara aktardı. Ailelerin ve köy muhtarlarının kaymakamla bir araya geldiğini aktaran Çakırözer, toplantıda ailelere Buhara’daki okulun devlet okulu olduğu, öğretmenlerinin de devlet tarafından atandığı açıklamalarının yapıldığını belirtti. Çakırözer, “Eskişehir Sivrihisar’ın 3 köyünde aileler çocuklarını, bu okula, Menzil tarikatının ileri gelenlerinin Buhara’da yaşadığı gerekçesiyle göndermek istemiyor. Çocuklarının tarikatın eline düşmesinden korkuyorlar. Ama veliler üzerindeki ‘Buhara dayatması’ sürüyor” dedi. Çakırözer, “Milli Eğitim Bakan Yardımcısı ile görüştüm. Velilerimizin ailelerimizin taleplerini ilettim. Talepleri son derece meşru. Milli Eğitim Bakanlığı’nı bu dayatmaya son vermeye çağırıyorum. İlçe kaymakamı ve ilçe milli eğitim müdürü bu ısrarlarından vazgeçmeli. Çocukların ve ailelerinin endişeleri ve taleplerine önem verilmeli.” ifadelerini kullandı.