Bakan Kurum, 81 il valiliklerine yolladıkları genelgeyle 3 ay içinde kentlerdeki riskli bina ve alanları bildirmelerini istediklerine değinerek, söz konusu yerlerde acil öncelikli alanlardan başlayıp kentsel dönüşümü yürütmeyi amaçladıklarını anlattı.

Eskişehir'de 8 mahallenin, 56,5 hektarlık alanın daha önce riskli alan ilan edildiğini hatırlatan Kurum, şunları söyledi:

"6 bin 837 bağımsız bölümü, yaklaşık 25-30 bin kişiyi ilgilendiren bu alanda bugüne kadar maalesef bir faaliyet gösterilemedi. İnşallah bundan sonraki süreçte hem Tepebaşı Belediyemiz, hem Odunpazarı Belediyemiz hem de Büyükşehir Belediyemizle bu 25-30 bin Eskişehirli vatandaşımız ilgilendiren riskli alanın dönüşümünü yapmak istiyoruz. Bunu vatandaşımızın rızası çerçevesinde yapacağız. Yatay mimari anlayışıyla, özümüzü, kültürümüzü yansıtacak bir proje olacak. Bu projenin içinde yeşil alanlar, sosyal donatılar olacak. Vatandaşımız isterse kendi dönüştürsün, biz kredi faizi desteği verelim. İsterse bize 'TOKİ ile siz dönüştürün.' desin yine yanlarındayız ya da belediyelerimize destek vermek suretiyle bu dönüşümü yapmak istiyoruz. Şehrin içindeki sanayi alanlarını şehrin dışına çıkartma projemiz var. O anlamda Eskişehir'deki hem Gündoğdu hem de Küçük Sanayi alanlarının da şehrin dışına çıkartılması ve mevcut yaklaşık 600 bin metrekarelik alanda da doğru ve yatay şehircilik anlayışıyla bu alanları şehre kazandırmak istiyoruz."

Kentsel dönüşümün bir zorunluluk olduğunu ifade eden Kurum, "Hedefimiz yılda 300 bin konutu dönüştürmek. İnşallah 20 yıl içinde de 6 milyon 700 bin konutu yenileyerek kentsel dönüşümü tamamlamak istiyoruz. Valiliğimiz Eskişehir'de ön tespit çalışmalarını yapıyor. İlimizde 5 binin üzerinde riskli yapı tespiti yapıldı." diye konuştu.

Bakan Kurum, Gündoğdu Mahallesi'nin de kentsel dönüşümle ilgili sıkıntılarını bildiğini dile getirerek, Tepebaşı ve Odunpazarı'nda toplam 8 mahallede 56,5 hektarlık alanın riskli alan olarak belirlendiğini bildirdi.

Bağımsız 8 bin 637 bölümün 2019 yılı bitmeden kentsel dönüşüme gireceğini söyleyen Kurum, şöyle konuştu:

"Bu dönüşüm bölgede yaşayan 21 bin vatandaşımızı yakından ilgilendiriyor. Bu iki ilçemizde de yatay mimariyi esas alan, güvenli, sağlam konutlar inşa edeceğiz. Hiç şüpheniz olmasın, hiçbir vatandaşımız mağdur edilmeyecek ve vatandaşlarımızın rızası gözetilecek. Küçük Sanayi Sitesi'ndeki kentsel dönüşüme de hem maddi hem teknik destek sağlayacağız. 31 Mart yerel seçimlerinde Odunpazarı ve Gündoğdu Mahallesi kendisine yakışanı yapacaktır. AK Parti ve Cumhur İttifakı'na tam destek verecektir."