Saadet Partisi İl Başkanı Fesih Bingöl, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Levent Baştürk ve Mahmudiye Belediye Başkan Adayı Nihat Yılmaz ile birlikte Eskişehir Ekspres'i ziyaret etti. Gündeme dair önemli açıklamalarda bulunan Bingöl, Eskişehir'in gündeminden düşmeyen kömürlü termik santral konusuna da değindi.

Çinli firma çok arzulu: İhale süreci ile ilgili açıklamalarda bulunan Bingöl, “İhaleyi yapan makam ile işi talep eden firmalar, kılçıksız ihale sistemi dediğimiz, hiç sorunu olmayan paket teslim istiyor. Yerel şartların oluştuğu bir ortam isteniyor. Bizim yaptığımız çalışmalara göre kalorisi düşük bir kömür var orada. Yani termik santralde kullanabileceğimiz bir kömür değil. Çin firması aslında çok arzulu. Firma dışarıdan da kömür getirmeyi de arzu ediyor. O zaman insanlar, "Madem buradaki kömür değerlendirilecekti, neden dışarıdan getirildi" diyecekler. Avrupa ülkeleri sağlığa zararlı olduğu için bu çalışmadan vazgeçiyor. Buradaki kömür muhafaza edilsin, çok yıllar sonra zararı olmayan bir sistem oluşturulabilecek belki. Alternatif enerji kaynakları var. Neden bunlar düşünülmüyor” dedi.

Tüm Eskişehir benimsedikten sonra almak istiyorlar: Bingöl, “Tarım hayvancılık çok önemli, bunu diğer partilerden daha farklı söylüyoruz. Tarım ve hayvancılığa yatırım yapan ülkeler ayakta kalacak gelecekte. Tarım ve hayvancılık bilinçsiz şekilde yok edildi. Kendi kendine yeten bir ülkeyken şimdi her şeyi ithal ediyoruz. Firmalar sorunsuz bir sistemle bu ihaleyi almak istiyor ve bunu tüm Eskişehir’e benimsetilmesini istiyorlar. Problem burada. Çin firması bunu almak istiyor, bununla ilgili çalışması var, şartlar uygun hale gelirse hemen ihale yapılacak. Toplumsal bir baskı da var. Eskişehir yerelinde bu konuya tepki var” diye konuştu.

Alpu’da insanlarla konuştuk: Termik santralin kurulması düşünülen bölge halkı ile görüştüklerini ifade eden Bingöl, “Alpu’ya gittik insanlarla konuştu, şunu diyorlar. Biz işsisiz ihtiyacımız var çalışmak zorundayız. Burada termik santral olunca biz çalışacağız, arazilerimiz değer kazanacak diyorlar. Biz para kazanacağız diyorlar. Bu noktadan baktığınızda dedikleri doğru ama sağlığının bozulacağından haberi yok. Sağlık asla madde ile ölçülemeyecek büyük bir nimettir. Alpu’daki kadınlara dedim ki, termik santral olduğunda zararlardan ötürü hamile kalma durumu olmayacak, insanlar çocuk sahibi olamayacak. Kadınlar bunu bilse kesinlikle karşı çıkar. Termik santral ile ilgili alıcı firma şartlar oluşmadığı için baskı yapıyor,  şartları oluşturun ben orada öyle başlarım çalışmaya diyor. Ben orada problemli bir yerde çalışmak istemiyorum diyor” dedi.