İyi Parti Milletvekili Aylin Cesur, Azerbaycan Milletvekili Prof. Dr. Jale Aliyeva, Prof. Dr. Kamile Aliyeva, Kırgızistan Milletvekili Elvira Surabaldiyeva, KKTC Milletvekili Jale Refik Rogers, Özbekistan’tan Prof. Dr. Nodira Latipova, Kırgızistan Kök Tuğ Kazak Kültür Dernek Başkanı Dr. Reşide Yüksel, Giresun Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar, KADER Başkanı Nuray Karaoğlu ve Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak’ın da konuşmacı olarak katıldığı toplantıda “Kadın Lobisi” ve “Kadına Şiddet” konusunda gerçekleştirilen panellerde Türk Coğrafyası kadın sorunlarının farklı ve benzeşen yanları irdelendi. Türk Dünyası kadınları arasında iş birliği konusunda yapılacak çalışmalar için hazırlanan protokolün de imzalandığı toplantıda CHP Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü “Kadın Lobisi” panelinde konuşmacı olarak yer aldı.

Gücün erkek elinde olmasının yarattığı eşitsizliğin kadınlara yaşamları boyunca yüklenmek zorunda kaldığı ağır yükler getirmesinin yanı sıra, kadınların eşitlik mücadelesi zorunluluğunun da temelini oluşturduğunu belirten Süllü sözlerine şöyle devam etti “İş alanında yer alabilmek, siyasette yer edinebilmek, eşit işe eşit ücret alabilmek, karşı karşıya kalınan her tür şiddetin baskısından kurtulabilmek için, sürekli mücadele etmek zorunda kalıyoruz. Sürekli lobicilik çalışması yapmak zorunda olan biz kadınlar oluyoruz.  Adeta, erkeklerin kendiliğinden oluşmuş bir doğal lobileri varmışçasına her şeyde bizden daha avantajlı olduklarını görüyoruz. Bu süreçte de sürekli şikâyetçi olduğumuz erkek egemen toplumun belirleyicilerinden yarısı olma gücünü elimizde bulundurduğumuzu göz ardı ederek hep erkeklerden yakınıyoruz. Ancak ben,  kadın olarak sürdürdüğümüz mücadelede,  aynayı kendimize çevirmek zorunda olduğumuzu düşünüyorum.”

Kadınların kendilerini çok donanımlı yetiştirmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Jale Nur Süllü “Talep etmeyi öğrenmemiz gerekiyor.  Gerekirse çocuklarımızın okuduğu okulların okul aile birliklerinden başlayarak, tüm sivil toplum örgütlerinde yer alabilmek için, muhtarlıklara, yaşadığımız şehirde yerel yönetimlerde belediye meclis üyeliklerine, belediye başkanlıklarına, milletvekilliklerine aday olarak, katılımcılığın her alanında var olmayı talep etmemiz gerekiyor. Kadının, en önemli sorunlarından biri de ekonomik bağımsızlığının olmaması ile erkeğe bağımlı olarak sürdürdüğü yaşam. Türkiye’de pek çok kadın, el becerisine sahip ancak kayıt dışı ekonomi içinde ev yaşamında ya da kırsalda emeğinin karşılığını parasal olarak alamadan emek harcıyor.” diyerek kadınların, kendi ekonomik bağımsızlıklarını elde etmelerine yönelik her tür çalışmanın desteklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Türk Dünyası Kadın Platformu ve Lady Radio tarafından Türk dünyası kadınları arasında dayanışmayı artırmak, ekonomik ve kültürel alanda da ortak projeler üretmek için düzenlenen Türk Dünyası Kadın Birliği Forumu önümüzdeki süreçte Türk Dünyası’ndan ülkelerin ev sahipliğinde gerçekleştirilmeye devam edecek.