Dünyanın en önemli öğrenci-inovasyon yarışmalarından mühendislik, tasarım, inovasyon alanlarında gençlerin ufkunu açmak ve alternatif enerji kaynakları alanında bilgilerinin artmasına katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen Shell Eco-marathon Türkiye'ye 9’u üniversite, 4’ü lise olmak üzere toplam 23 takımdan 350 öğrenci, yarışmada kendi tasarladığı ve alternatif enerji kaynaklarıyla çalışan araçlar ile mücadele etti. Dün sona eren yarışların sonunda kazanan takımlar kupalarına kavuştu.

YARIŞLAR 3 GÜN SÜRDÜ: Shell Türkiye, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) iş birliğiyle, geleceğin mühendislerinin en az enerjiyle en uzun mesafeyi kat etmek için düzenlenen yarışlar 3 gün sürdü. Kazanan takımlar için TİM Kampüsü'nde ödül töreni düzenlendi. 5'i pist içi ve 3'ü pist dışı olmak üzere 8 farklı kategoride ödüller verildi. Takımlar kupalarını Shell&Turcas CEO Felix Faber ve TİM Yönetim Kurulu Üyesi Kutlu Karavelioğlu'nun elinden aldı.

ARAÇ 49 KİLO, KALIBI KARBON FİBER: Prototip araçlar kategorisinde hidrojenle çalışan araçlar içerisinde en az enerjiyi harcayarak bitiş çizgisini görmeyi başaran takım, Eskişehir Teknik Üniversitesi oldu. Hidroana takımı, 310 km/m3 sonucuyla birincilik kazandı. Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin geliştirdiği aracın pilotu Beyza Lik, "Çok heyecanlıydık, yarış heyecanlı geçti. Çok mutluyum. Arabanın kalıbı karbon fiber, kendimiz yaptık. Araç ise 49 kilo" diye konuştu.              

"20 LİTRE HİDROJENLE 6.2 KİLOMETRE YOL GİTTİK": Takım kaptanı Mine Oğuz ise,"14 kişilik bir takımız, ekip arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Yarışmalar boyunca canla başla çalışarak birinci olduk, çok mutluyuz. Arabanın hafifliği, hidrojen kaçağının az ve elektrikli motorun iyi olması bizi birinci yaptı. 20 litre hidrojenle 6.2 kilometre yol gittik" dedi. DHA | İSTANBUL