Son yıllarda hemen hemen her mecraya yayılan internet, adeta olmazsa olmaz bir ihtiyaca dönüştü. Günlük hayattaki pek çok işlem, internet üzerinden yapılır hale geldi. Örneğin, önceden fatura ödemek için bile bir ödeme merkezine gitmek gerekirken, şimdi sadece bir iki uygulama kullanarak ödemelerin saniyeler içinde gerçekleşmesi mümkün. İnternetin bu denli gelişmesi ve yazılımların da artarak devam etmesi, beraberinde bazı kavramları da hayatımıza soktu. Bu kavramlar arasında en kritik ve en önemlilerinden birisi ise Google optimizasyonu olarak öne çıkmakta…

Google Optimizasyonu Nedir ve Neden Bu Denli Önemlidir?

Öncelikli olarak Google optimizasyon tanımını yapmakla işe başlayalım… İnternet sitelerinin arama motorlarına optimize edilmesi, kısacası SEO olarak bilinir. “Search Engine Optimization” olarak İngilizce’den geçen bu kavram, sıklıkla SEO şeklinde anılır. Arama motoru dendiği zaman akla gelen ilk isim Google olduğu için, internet sitesi sahipleri bu kavramı gelende Google optimizasyonu olarak telaffuz ederler. Pazar payının çok büyük bir kısmını elinde bulunduran, hatta Google Adsense gibi reklam araçları ile de pazarı domine eden Google bu alanda oldukça önemlidir. Bundan dolayı da internet sitelerinin her daim daha güçlü olmasını isteyen geliştiriciler, Google algoritmalarına yönelik bazı atılımları yapmak zorundadırlar. Bu atılımların ve optimizasyonun amacı ise istenilen arama kelimelerinde (anahtar kelime olarak da bilinir) arama sonuç sayfalarında ilk sıralarda ve en üstlerde çıkabilmektir. 

Örneğin, ekmek ile ilgili bir internet sitenizin olduğunu düşünün. Hedef kitlenizin Google üzerinde en çok aradığı kelimeler ise “ekmek”, “ekmek nasıl yapılır”, “kepekli ekmek faydaları” olsun. İşte sizin amacınız, insanlar Google arama motoruna bu anahtar kelimelerden birini yazdığı zaman, sitenizin en üstte çıkmasıdır. Bu şekilde trafiğiniz artacak, ziyaretçi sayınız çoğalacaktır. Bunlar da hem reklam gelirlerinizi artırır, hem de site değeriniz yükselir. İşte bu kelimelerde üst sıralarda çıkma imkanı, kaliteli bir web sitesi yapmak ve Google optimizasyonunu başarmak ile elde edilir.

Google Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

Google sürekli olarak çeşitli algoritma güncellemeleri yapar. Bu güncellemeler, genel olarak daha kaliteli ve daha güçlü içerikleri ortaya çıkarmaya yöneliktir. Örneğin kimi web siteleri, sırf anahtar kelimelere oynayan içerikler oluşturarak ziyaretçi sayısını artırmak ister. İşte bu noktada Google, kullanıcıların kaliteli sitelere erişimini artırmak için söz konusu kötü siteler yerine daha iyi siteleri üst sıralarda çıkarmak ister. Bu nedenle de siteleri değerlendirme kriterlerini temsil eden algoritmalarını her daim günceller. Sitenin doyurucu içeriklere sahip olması, amaca yönelik içeriklerin sitede yer alması, her daim güncel ve zengin paylaşımların yayınlanması gibi önemli konular bu çerçevede ele alınır. Bunun için optimizasyon önemlidir.

İçeriklerin özgün ve kaliteli hazırlanması, tek başına bir anlam ifade etmez. Google aramalarında üstte çıkmak için optimizasyonun da başarıyla uygulanması gerekir. Bu noktada da içeriklerin aralarına görsellerin yerleştirilmesi, görsellere isim ve açıklamalar eklenmesi, site içi ve site dışı bağlantıların doğru şekilde uygulanması gibi konular gündeme gelir. Bunlarla beraber sitenin arka plandaki yazılımı, tasarımı ve diğer pek çok farklı detay da yine arama motoru optimizasyonu çerçevesinde incelenir ve değerlendirilir. En nihayetinde bu işlemlerin gerçekleştirilerek web sitesinin her zaman en üst sonuçlarda çıkması sağlanır.

Kaliteli Bir Google Optimizasyonu için R10 Sayfalarından Faydalanın!

Ülkemizde internet dünyasına yön veren adreslerin başında yer alan R10, Google optimizasyon kategorisi ile önemli bir hizmet sunar. Bu kategoride yer alan pek çok paylaşım, site sahiplerine ve yazılımcılara konuya dair çok önemli ipuçları verir. Sadece bilgi paylaşmak ya da yorum yapmak için değil; aynı zamanda bu alanda uzman olan kimselerin profesyonel desteğini almak da burada mümkündür. Web sitesini güçlendirmek ve Google sonuçlarında yukarıda çıkmak isteyen site sahipleri ya da yetkilileri, R10 forum sayfalarındaki ilgili başlıklardan istifade edebilirler.

Google algoritmalarının iyi bir şekilde yapılması ve yayınlanan her yeri duyurudan haberdar olma anlamında bu sayfalardan yararlanılır. Bununla beraber, ilgili, bilgili ve tecrübeli profesyonellerin değişen algoritmalara karşı yorum ve önerileri de yine Google optimizasyon sayfası üzerinden takip edilebilir. Bu sayede web sitelerinin daha güçlü, daha sağlam temellere oturtulması sağlanabilir. 

Kaynak: https://www.r10.net/