Türk müzeciliğine birbirinden özel müzeler hediye ederek büyük bir misyon üstlenen Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, ünlü sanatçılar Berna Türemen ve merhum Ali İsmail Türemen’in adını taşıyan iki paha biçilmez sanat evini 17 Aralık 2022’de Eskişehir’e kazandırmıştı.

Türk Resim Sanatı'nın önemli sanatçılarından Berna Türemen’in 50 yıldır dünyanın çeşitli ülkelerinden temin ettiği kedi tabloları, heykelleri, bibloları, oyuncakları ve çeşitli ev eşyalarından oluşan koleksiyonunu Eskişehir Büyükşehir Belediyesine bağışlayarak oluşturulan Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın ikinci kedi müzesi olan "Berna Türemen Kedi Sanat Evi" açılışının 1. yılı düzenlenen etkinlikle kutlandı.

Eskişehir Şehir Tiyatrosu’nun yıldızından yeni oyun Eskişehir Şehir Tiyatrosu’nun yıldızından yeni oyun

Düzenlenen 1. yaş buluşmasına Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve eşi Seyhan Büyükerşen, ünlü sanatçı Berna Türemen, Senfoni Orkestrası Yönetim Kurulu Üyesi Yener Büyükerşen, belediye bürokratları, müze görevlileri ve vatandaşlar katıldı.

Berna Türemen Kedi Sanat Evi’nin Eskişehir ve Türk müzeciliği açısından çok önemli ve çok kıymetli olduğunu belirten Başkan Büyükerşen, “Böylesi özel bir müzeyi Eskişehir’e kazandırmaktan çok mutluyuz. Kıymetli sanatçımız Berna Türemen’e bir kez daha teşekkür ediyor, bu özel müzemizin nice yıllar ziyaretçilerini ağırlamaya devam etmesini diliyorum.” dedi. Konuşmalar sonrası Büyükerşen ve Türemen müzede yer alan seçkin kitapları ve eserleri birlikte incelediler. Büyükerşen ve beraberindekiler ayrıca Ali İsmail Türemen Mavi Sanat Evi’ni de gezdi. Etkinlik günün anısına kesilen pasta ile tamamlandı.

Birinci yılında 18 bin ziyaretçi ağırlayan Berna Türemen Kedi Sanat Evi, kedileri oyuncak olarak görmeyen, kedileriyle evinde, atölyesinde yaşamını paylaşan ve isimleri kedileriyle anılan 100 profesyonel sanatçıya da ev sahipliği yapıyor. Bununla birlikte yerli-yabancı yazarların 200 kitabı, resim, heykel, gravür, fotoğraf, afiş, seramik ve özel kedili koleksiyonda Mustafa Pilevneli’nin Toraman’ı, Orhan Peker’in Kara’sı, Eren Eyüboğlu’nun Cümbüş’ü, Hulki Aktunç’un Sisip’i, Nasip İyem’in Pamuk’u, Oya-Bilgehan Uzuner’in Makara’sı, Semih Balcıoğlu’nun Cimbom’uyla bakmayı, izlemeyi, sabrı ve sevgiyi, özgürlüğü öğreten kediler de yer alıyor.