Ünlü ekonomist Selçuk Geçer, TÜİK’in verilerini gerçeklikle bağlantılı olmadığını söylerken, "Türk İş, mutfak enflasyonunun 5 ayın zirvesine çıktığını belirtti. Kış aylarında zaten gıda fiyatlarının yükselmesini bekleriz. Her ne kadar bakanlar ve ekonomi yönetimi "hayır, gıda enflasyonu düşüyor, düşmeye de devam edecek" dese de gıda fiyatları hızla yükselmeye devam ediyor. Türk İş'in rakamları, aylık olarak yüzde 3 oranında gıda fiyatlarının arttığını gösteriyor” dedi.

''Yoksulluk sınırı 53 bin lira''

Geçer, Asgari ücret 17 bin 2 TL’yken açlık sınırının 16 bin 257 TL olmasıyla beraber 750 TL’nin cepte kaldığını söyledi. Bir ay boyunca bir insanın bu rakam ile geçinmesinin imkansız olduğunu söyleyen Geçer, “Kiranızı, faturalarınızı, çocuğunuzun eğitim masraflarını, sağlık ihtiyaçlarınızı karşılayacaksınız. 750 lira bol para, yeter. Yoksulluk sınırı 53 bin lira. Nasıl bir rakam? 53 bin liralık bir yoksulluk sınırı var” ifadelerini kullandı.

''Dakirliğimiz daha da derinleşiyor''

Açlık sınırının ülkede 20 bin lirayı geçtiğine vurgu yapan, Geçer, Türk İş'in verilerini doğru olsa da asgari ücretin açlık sınırının altına gelmek üzere olduğunu belirtti. Geçer, “Yoksulluk sınırının üçte birine düşmüş durumda. Emekli maaşlarını falan hiç konuşmuyoruz zaten. Yoksulluk sınırında, 3-4 katına çıktığını görüyoruz. Asgari ücretin vasatı. Hoş geldin fakirlik diyebiliriz. Zaten fakirdik de daha da fakirleşiyoruz. Fakirliğimiz daha da derinleşiyor, yoksulla zengin arasındaki fark daha da açılıyor” dedi.

''Dövizi baskıda tuttuğunuz sürece eşit dağılım bozulur''

Türkiye'deki gelir dağılımı bozukluğu daha da arttığına değinen Geçer, Dövizi 30 lira ile 31 lira arasında tutulduğunu açıkladı. Geçer, “Siz doları baskılama stratejisini devam ettirdiğiniz sürece, sadece para politikalarının bir kısmıyla ekonomiyi düzeltebileceğimizi görmeye devam edeceğiz. Daha da derinleşecek. Bunun çok daha beter hallerini göreceğiz. Ben bunu söylediğim zaman felaket tellallığı yapıyorsun diyenler var ya. Bu bir durum tespiti. Ne yazık ki önden tespit ediyoruz bu durumu ve sonrasında da yaşanıyor” söyleminde bulundu.

Yeni KDV düzenlemesi zam getirecek mi? Yeni KDV düzenlemesi zam getirecek mi?

3 aşamalı çözüm önerisi

Ekonomist Selçuk, ülkemizde yaşanan krizin atlatılmasına yardımcı olacak önerilerde bulundu.  

Geçer, ilk olarak bu durumu kabul etmek olduğunu söyledi. İkinci olarak reel ekonomiğini mantıkla hareket edilmesi gerektiğini vurgularken, son olarak ta doğru bir gelir dağılımı olmasının altını çizdi. Geçer bu yolun ana yerinin vatandaşı kalkındırmakla ülkenin kalkınacağını söyledi.