Zeytin ağacı Akdeniz iklim ile hâkim olan bölgelerde yetiştirildiği görülür.  Ülkemizde başta Ege Bölgesi olmak üzere Akdeniz Marmara Güneydoğu ve az oranda olmak üzere Karadeniz Bölgesi'nde de yetiştirildiği görülür. Fakir topraklarının zengin ağacı olarak da bilinen zeytin ağacının yetişmesi için uygun olan ortam ve şartlar sağlandığı zaman çok verim alınır. Zeytin fidanı çelik ve aşı ile yapılır. Özellikle de Akdeniz iklimine hâkim olan bölgelerde yetişir.

Zeytin Ağacı Fidanı Nasıl Dikilir?

Zeytin ağacı fidanı ve ceviz fidanı dikilmeden evvel toprak önceki sonbahar mevsimde derin bir şekilde işlemi yapılır.  Toprağın hazırlanma işlemleri yapılması zeytin yetiştiriciliği için önemlidir.  Meyilli alanlarda yer alacak zeytinliklerde teraslama işlemi yapılması gerekir.  Çukur açılırken üstten 30 santime kadar olan toprak çukurunun bir tarafını alttaki toprakta diğer tarafa doğru açılarak yığılma işlemi yapılır.  

Bu işlemi fidan dikiminden bir ay öncesinde yapılması uygundur.  Açılan çukurlarda çıkan üst toprak yanmış çiftlik gübresi üçte biri oranında yani bir kürek gübre 3 kürek toprak olacak şekilde karıştırılır çukurun dibine doğru atılır.  Elde edilmiş olan bu karışım yarım çay bardağı kompoze gübre ilave edilir.  Üzerine biraz daha toprak ilave edilerek köklerin gübre ile temas etmesi önlenmiş olur. Bu konuda daha detaylı bilgiyi alabilmek için agrolidya fidancılık Size yardımcı olacaktır.

Zeytin Fidanı Hangi Ayda Dikimi Yapılır?

Zeytin fidanları ve badem fidanı genellikle ekim ve mart ayları arasında dikimi gerçekleştirilir.  Agrolidya fidancılık Zeytin fidanı dikileceği zaman toprağın donuk olmamasına özellikle dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Zeytinlik alanı oluşturulurken dikim aralıkları zeytin fidesinin çeşidine ağacın alacağı taç büyüklüğüne bölgenin iklim ve toprak koşullarına göre farklılık gösterebilir. 

Zeytin fidanı dikildikten sonra ilk senelerde düzenli bir şekilde bol bir şekilde sulama işlemi gerçekleştirilir. Fidanın çevresindeki yabancı otlar ayıklanır.  Çanaklarda kaymak tabakası olduğu zaman çapa ile kırılması gerekir.  Hastalık ve zararlılar ile mücadele düzgün ve etkili bir şekilde yapılmalı ve yapılacak toprak tahliline göre azot miktarındaki gübreler ile gübreleme işlemi yapılır.  Kullanılacak gübrenin toprakla karıştırılıp bekletilmesi de sulama yapılması uygundur.