CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi tarafından yayınlanan bir rapora göre, 2023-2024 eğitim öğretim dönemi yaklaşırken, ekonomik zorluklar nedeniyle okulu dondurmayı düşünen öğrenci sayısı artıyor.

Raporda, gençlerin temel haklarına yapılan ihlaller, yemek ücretlerine yapılan zamlar ve barınma krizi öne çıkıyor. Büyük şehirlerde ev kiralarının artması, öğrencilerin barınma haklarına erişimini zorlaştırıyor. Ankara'da ODTÜ'ye yakın bir bölge olan 100. Yıl İşçi Blokları Mahallesi'nde son bir yıl içinde metrekare başına kira bedeli yüzde 151,4 oranında arttı. Eskişehir'de ise benzer şekilde yüzde 138,35 oranında bir yükseliş gözlemlendi.

KYK yurdunda kalan bir öğrencinin, en ucuz oda seçeneği sonrası elinde kalan para 905 TL oluyor. Eğer öğrenci hafta içi her gün okul yemekhanesinde iki öğün yemek yerse, ay sonunda elinde 245 TL kalıyor.

Bir diğer çalışmada, üniversite öğrencilerinin özellikle temel ihtiyaçlar ve eğitim alanında yoğun yoksulluk yaşadığı belirlendi. Öğrencilerin, beslenme için önemli olan balık, tavuk, et gibi gıdalara ulaşmakta zorlandıkları ve haftada en az birkaç gün öğün atladıkları tespit edildi.

Benzin ve motorine zam! İşte Eskişehir’de güncel akaryakıt fiyatları Benzin ve motorine zam! İşte Eskişehir’de güncel akaryakıt fiyatları

Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ali Çağlar'ın hazırladığı Türkiye Gençlik Araştırması 2023 verilerine göre ise, gençlerin yüzde 55,4'ü beslenme giderlerini en büyük zorluk olarak görüyor. Bu zorluğu, internet ve telefon harcamaları (yüzde 51,4) ve eğitim masrafları (yüzde 50,4) takip ediyor. Eğitimle ilgili hareketlilik ve konaklama masrafları da gençlerin zorlandığı alanlar arasında bulunuyor.