ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, TOBB Eskişehir Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Melih Turan, Alper Çelebi Makine Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Alper Çelebi ve Tekniker Makine Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Erşahin, ESO Danışmanı Bekir Şahin Tütüncü’nün katılımı ile Turgut Reis Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonunda düzenlenen panele öğrenciler ve öğretmenleri katıldı.

Hayata önde başlıyorsunuz

Panelin açılışında konuşan ve öğrencilerin sorularını yanıtlayan ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, “Bugün karşımda gözleri ışıl ışıl, hayata hemen atılmaya hazır genç kardeşlerimi gördüğüm için çok mutlu oldum. Sizlere öğüt vermeyecek sadece birkaç konuda dikkatinizi çekmek niyetindeyim. Hangi mahalleden ya da hangi ortamdan geldiğiniz önemli değil. Önemli olan başarıya ne kadar odaklı olduğunuz, ders ve okul performansınızdır. Bir diğer önemli konuda iyi insan olabilmenizle alakalı. Gelecekle ilgili planlarınız ve bunlar için ne kadar çaba harcamanız gerektiği bilincine de sahip olmanız lazım.  Unutmayın ki fırsatlar insanın önüne defalarca kez çıkmıyor. Okuduğunuz okulun kıymetini biliyor olmanız ise önemli bir diğer konu. Bir meslek lisesinde okumak sizi hayata bir adım önde başlatıyor” dedi.

Kendine güven her şeyin başı

Panelde söz alan ve ‘bizim en çok sizin gibi gençlere ihtiyacımız var’ diyerek kendi girişimcilik serüveni anlatan Tekniker Makine Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Erşahin, “Üniversiteden mezun olduktan sonra şantiye şefliği, elektrik mühendisliği ve bir dönemde öğretmenlik yaptım. Ama sonrasında bir cesaret organizede bir fabrika kurarak girişimci oldum. 60 kadar mesai arkadaşımla birlikte güzel işler yaptık. Fakat sonrasında bazı öngörülemeyen sebeplerden dolayı işler iyi gitmedi. Herkes bana bırak yapma, kaç git dedi. Ama ben kaçmadım. İşleri yeniden yoluna koydum. Şimdi yüksek tonajlı işler yapıyorum. Bunu kendime olan güvenim sayesinde başardım ve inanıyorum ki sizlerde kendinize güvenirseniz çok başarılı olacaksınız. Bir tek önemli olan şey var. Kendinize inanmanız ve sistem içinde eğitiminizde başarılı olmanız. Bizim sadece mavi yaka çalışana ihtiyacımız yok girişimcilere de çok ihtiyacımız var” dedi.

Sanayi ülkemizin temel direğidir

1997 yılında üniversiteyi bitirdikten sonra çalışma hayatına altıladığını belirten ve bugün gelinen noktada konusuna hâkim ve girişimci gençlerin mutlaka sektörlerde olması gerektiğinin altını çizen Alper Çelebi Makine Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Alper Çelebi, “Mesleki okullardan mezun olduktan sonra mutlaka kendi mesleğinizi yapmanız çok kıymetli. Diğer yandan alanınızda kendinizi geliştirdiğiniz sürece hayata ve iş dünyasına o kadar değer katacaksınız. Biliyorsunuz, sanayi ülkemizin temel direğidir. Bir ülkenin sanayisi ne kadar gelişmiş olursa insanlar o kadar refah seviyesine ve yaşam kalitesine sahip oluyor. Bu anlamda da tabi sanayi teknolojisinin de gelişmesini sağlıyor. Bunu sağlayacak sizlersiniz” diye konuştu.  

İyi ilişkiler kurmak gerek

Panelde son sözü alan TOBB Eskişehir Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Melih Turan, 3 farklı alanda iş hayatının içinde olduğunu ifade etti. Sanayi ve hizmet sektörü gibi farklı iş kollarında olsa da ortak noktanın yılmadan çalışmak ve iyi ilişkiler kurmak olduğuna değinen Turan, “Çevreniz ile olan ilişkilerinizi en üst seviyede tutmak iş hayatında fazlasıyla gerekli. Bugünün söylemiyle kaliteli bir network işin başında geliyor. Diğer yandan girişimci cesareti denen şey mutlaka ayakları yere basan bir anlayışla ilerlemeli. Meslek lisesinde okuyan arkadaşlarım bu noktada daha şanslı çünkü aldıkları eğitimlerin çoğu girişimciliğe bir giriş gibi” yorumunda bulundu.

Açlık sınırı açıklandı: Asgari ücreti geçti Açlık sınırı açıklandı: Asgari ücreti geçti