Eskişehir'de tarım arazileri, 590 bin adet lavanta fidanı dikilerek renklendirilecek. Tarım ve Orman Eskişehir İl Müdürlüğü tarafından yürütülen "Frig Vadisi Ekolojik Köy Projesi" kapsamında temin edilen 380 bin adet lavanta fidesi, Han, Seyitgazi ve Çifteler ilçelerinde çiftçilik yapan 50 üreticiye hibe edildi.

Han İlçe Gökçekuyu Mahallesi'nde düzenlenen teslimat törenine Han Kaymakamı Osman Türk, Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Han İlçe Tarım ve Orman Müdürü Oğuzhan Demirol ve çiftçiler katıldı. Çifteler ve Seyitgazi çiftçilerinin fideleri ise ilçe müdürleri Ali İhsan Söker ve Hüseyin Özdemir tarafından hak sahiplerine teslim edildi.

Proje kapsamında 2023 yılında pilot köy olarak seçilen Gökçekuyu Mahallesi'nde toplamda 590 bin adet lavanta fidesi dağıtıldı. Bu sayede atıl durumdaki tarım arazileri lavanta ile değerlendirilmiş oldu.

Frig Vadisi Ekolojik Köy Projesi, Eskişehir'in Han, Seyitgazi ve Çifteler ilçelerinde kırsal yaşamı sürdürülebilir kılacak bir model oluşturmayı hedefliyor. Projede tarım ve turizmin entegre edilerek yöre halkının sosyoekonomik açıdan gelişmesi amaçlanıyor.

Proje, 21 kamu-özel kurum ve kuruluşun desteğiyle 2023 yılında hayata geçirildi. Şu ana kadar projeye 6,5 milyon TL yatırım yapıldı ve 2028 yılına kadar en az 50 milyon TL daha yatırım yapılması planlanıyor.

Simitte yeni tarife! Eskişehir’de istenen zam bakanlığa sorulacak Simitte yeni tarife! Eskişehir’de istenen zam bakanlığa sorulacak

Proje kapsamında yaklaşık 1 milyon TL bütçeyle arıcılığı desteklemek amacıyla Han İlçesi'nde "Frig Vadisinin Kalbi Han Arıcılıkla Güçleniyor Projesi" yürütülüyor. Ayrıca Gökçekuyu Mahallesi'nde yeniden dizayn edilen birçok yapı tamamlandı. Proje ayrıca tanıtım materyalleri hazırlanması, lavanta üretimi, köy okulunun kullanıma açılması gibi bileşenleri de içeriyor.

Proje sayesinde Gökçekuyu Mahallesi'nde turizm ve tarımın bir arada gelişmesi ve bölgedeki kırsal yaşamın sürdürülebilir hale gelmesi hedefleniyor. Ayrıca Frig Vadisi'nin turizme kazandırılması ve köyde üretilen ürünlerin pazarlanması da amaçlanıyor.

Projenin işletilecek tesisler sayesinde gelir kapısı oluşturması ve köydeki sürdürülebilir geliri artırması bekleniyor. Ayrıca projenin tamamlanmasıyla bölgedeki köyden kente göçün önüne geçilmesi ve hatta tersine göçün teşvik edilmesi hedefleniyor. 

Projenin önümüzdeki dönemde tamamlanacak bileşenleri arasında süt ve süt ürünleri işleme tesisi, köy pansiyonculuğu, dağlık Frigya gezileri ve diğer köy yaşantısı bileşenleri yer alıyor. Proje kapsamında toplamda 50 milyon TL yatırım yapılmasıyla pilot bölgede refah seviyesinin artması ve sürdürülebilir bir kırsal yaşam alanının oluşturulması hedefleniyor.