Türkiye'nin iklim krizi ile ciddi bir mücadele verdiği dönemde, yeni bulgular özellikle Eskişehir başta olmak üzere iki bölgeyi daha şiddetli kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan 2023 Ağustos ayı alansal yağış raporu, Türkiye genelinde yağışların uzun yıllar normali (1991-2021) ortalama değerinin yüzde 57'si düzeyinde olduğunu ve geçen yılın Ağustos ayına göre yüzde 60 azaldığını belirtiyor. Ciddi bir gelişmeyi işaret eden bu durum özellikle Eskişehir ve diğer bazı bölgelerin şiddetli kuraklık acil durumu seviyesinde olduğunu ortaya koyuyor.

Genel olarak Türkiye genelinde yağış miktarları Ağustos ayında oldukça düşüş gösterdi. Geçen yıla oranla yüzde 60 oranında düşüş gerçekleşirken, 1991-2021 ortalamalarına göre yüzde 57 düşüş yaşandığı rapor edildi. Türkiye'nin tüm bölgelerinde de yağış miktarları normalin altında kalırken, sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bir artış gözlemlendi.

Bununla birlikte, Eskişehir başta olmak üzere Marmara Bölgesi ve Karadeniz'in hemen hemen tamamı meteorolojik kuraklık açısından şiddetli risk altında. Bu üç bölgeyi belirgin bir şekilde etkileyen kuraklık tehlikesi, aynı zamanda Türkiye'nin diğer bölgelerinin de büyük bir kısmını tehdit ediyor. Ancak İzmir Aydın, Denizli, Muğla, Antalya ve Mersin'in bir kısmı ile Erzincan-Tunceli ile Muş, Bitlis, Van, Siirt ve çevrelerinin kuraklık açısından normal ve üzeri (risk olmadan) olduğu belirtiliyor.

Büyükerşen açıköğretim modelini CHP’ye getiriyor Büyükerşen açıköğretim modelini CHP’ye getiriyor