Eskişehir’de çorba içmek de lüks oldu Eskişehir’de çorba içmek de lüks oldu

Eskişehir'de yaşayan kömür üreticisi Bedir Kına, meşe odunlarını özel bir teknikle yakarak mangal kömürü üretiyor. Yoğun çalışma temposu, sıcak havalara rağmen sürerken, Kına bu durumu "Hani derler ya 'Aslanın ağzından ekmek alıyorum', biz ateşin ağzından ekmeğimizi alıyoruz" sözleriyle açıklıyor.

Kömür üretimi, Mihalgazi ilçesi yakınındaki ormanlık alandan toplanan meşe odunlarından gerçekleşiyor ve üretilen kömür, restoranlar tarafından talep görüyor. Odunları toplayan üreticiler, odunları özenle bir araya getirerek kubbe şekli veriyor. Odun yığınları bir miktar saman ve özel toprakla kaplanıyor. Sonra, kubbelerin ortasındaki bacalardan aşağıya kömür atılıp, odunlar yakılıyor. Odunları sürekli yakma işlemi, işçilerin 24 saat boyunca devamlı nöbet tutarak gerçekleşiyor.

Bedir Kına, mangal kömürü üretim işlemine dair şöyle konuştu;

"Yaptığımız iş mangal kömürü üretimi. Bu işi biz dedelerimizden öğrenerek nesilden nesile aktardık. Eskiden ütüler ve hatta ordunun kıyafetleri bile bu kömürle ütülenirdi. Ancak günümüzde genellikle mangal kömürü olarak kullanılıyor. Özellikle lokantalar yoğun talep gösteriyor. Bu odunu kurallara ve belirli bir süreye göre Orman Müdürlükleri'nden temin ediyor ve onları bir araya getiriyoruz."

Odunların kömüre dönüştürme süreciyle ilgili olarak da konuşan Kına, şöyle devam etti: 

"Odunları çatıp ortasına bir baca bırakıyoruz. Belirli bir miktarda kömürü o odunların içine atıp yakıyoruz. Ortada görülen 70-80 tonluk odun yığını tutuşmuş durumda ve biz onun başında gece gündüz nöbet tutuyoruz. Bu odunları toprağın altında kaynatıyoruz, tüm odunu ve gazı çıkarıyoruz ve sonunda yalnızca odun özü kalıyor. 6-7 ay içinde burada 6-7 kişiyle birlikte 100- 150 ton kömür hazırlanıyor. Bu süre biraz da rüzgarın etkisine bağlı, çünkü rüzgar eserse kömür daha çabuk sönüyor."