The AD Scientific Index’in 2023 verilerine göre birinci olma başarısı gösteren Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Demirci, Eskişehir Ekspres’in konuğu oldu sorularımızı yanıtladı.

Google Scholar’daki H-Index, i10 Index puanları ve alıntılanma sayıları ele alınarak bilim insanlarının son beş yıldaki verimlilik kat sayılarını gösteren ilk ve tek çalışma olan The AD Scientific Index’in World Scientist and University Rankings sonuçları yayınlandı.

Son beş yıldaki verilerin açıklanmasıyla Anadolu Üniversitesinden 267 öğretim üyesi sıralamaya girmeye hak kazandı. Ayrıca yine son 5 yıldaki verilere göre H-Index puanı 20 ve üstü olan Anadolu Üniversitesi’nin 47 öğretim üyesi World Scientist and University Rankings 2023 listesindeki sıralamada yer alma başarısı gösterdi.

Hocam kısaca kendinizden bahseder misiniz?

1992 yılında Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden mezun oldum, 1994 yılında yüksek lisansımı, 1999 yılında ise doktoramı üniversitemin Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamladım. Mezun olduğum yıldan itibaren Anadolu Üniversitesi Tıbbi ve Aromatik Bitki Araştırma Merkezinde (TBAM) ve Eczacılık Fakültesi’nde eğitim ve öğretim faaliyetlerimin yanı sıra farklı ulusal ve uluslararası araştırmalar ile akademik çalışmalarıma devam ettim. Son yıllarda ise idari görevim ile birlikte hem eğitim hem de araştırma faaliyetlerimi sürdürmekteyim.

Mutlu ve gururluyum

Kısa süre önce şehrimizi gururlandıran bir başarıya imza attınız. The AD ScientificIndex’in 2023 verilerine göre 12 alanda yapılan toplam H- Index değeri sıralamasında Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyeleri arasında birinci olma başarısı gösterdiniz. Bu çalışmanın detaylarını öğrenebilir miyiz?

Araştırıcı kimliğimle farklı projelerin çıktısı olarak 1993 yılından beri çok sayıda makale, bildiri ve kongrelerdeki çalışmalarım yayınlandı. Halihazırda 400’den fazla araştırma makalemiz farklı veri tabanlarında indekslenmiştir. Bu veri tabanlarından biri olan “AD Scientific Index” özellikle son 6 yıldır yapılan çalışmaları dünya çapındaki araştırmalar ile karşılaştırarak etki değerleriyle ve atıf sayılarıyla birlikte karşılaştırmalı olarak değerlendirerek bir sıralama sistematiği yapmakta ve düzenli olarak güncelleyerek online olarak tüm paydaşlara sunmaktadır. Indeks benim özelimde aslında sadece 2023 bilimsel verilerini değil, son 6 -10 ve 30 yıllık çalışmalarımızı yaşam bilimleri, sağlık ve eczacılık bilimleri özelinde farklı kategorilerde Üniversite, Türkiye, Avrupa ve Dünya genelinde Google Scholar temelinde değerlendiren bir sistem. Bu indeks değerlendirmelerinde üst sıralarda yer almak açıkçası oldukça  gurur verici olmakla birlikte çalışmalarımızın değerini de ortaya koymaktadır. Bu açıdan emeklerimizin karşılık görmesinin bir o kadar da mutluluk verici olduğunu söyleyebilirim.

Hedefimiz evrensel boyutta yeni projeler yapmak

Bundan sonraki süreçte ne gibi projeleriniz olacak? Şehir ve üniversitemizin adını dünyaya duyurmak nasıl bir duygu?

Daha çok uluslararası, multidispliner projelerle, patent - fikri mülkiyet gibi katma değeri yüksek çalışma ve çıktıları hedefleyerek, doğal ürünler, aromaterapötik ve benzeri sağlık ürünleriyle ülkemizde  üniversite bilimsel çalışmalarımızı daha görünür yaparak evrensel boyutta katkı ve faydalar sağlamak üzere yeni projeler yapmak hedeflerimiz arasında. Nitelikli insan kaynakları ve araştırıcılar ile geçmişteki çalışmalarımızda olduğu gibi bu hedeflerimizi de kısa sürede gerçekleştirmeyi umuyoruz.

Gençlere sorgulayıcı ve araştırıcı olmalarını öneririm

Hocam gençlere ne tavsiye edersiniz? Ülkemiz gençlerini başarılı buluyor musunuz ya da sizce eğitim hayatları boyunca doğru yönlendiriliyor mu gençler?

Multidisipliner çalışma için yetkin bir eğitim, kişisel gelişim ayrıca iletişim becerileriyle birlikte yabancı dil hakimiyeti ve elbette çok çalışma ve proje üretmeyi öneririm. Elbette gençlerimizi çok başarılı buluyorum, zaten teknoloji ile hepsi iç içe... Bu konuda sadece her konuda/meslekte sorgulayıcı ve araştırıcı olmalarını öneririm. Ama öncelikle hedeflerini iyi bir şekilde belirlemeleri bu hedefe ulaşacak şekilde kendilerini geliştirmeleri başarılı olmak adına  yapılması gerekenlerin başında gelmekte. Kendilerini en iyi şekilde ifade edecekleri alanlara yönelmeleri yine bu anlamda önemli olduğunu düşünüyorum. 

Akademisyen olmayı bir yaşam tarzı olarak benimsemek gerekiyor

Son olarak ne söylemek istersiniz?

Severek, emek verilerek yapılan her işin mutlaka güzel geri dönüşleri oluyor. Akademisyen olmayı bir yaşam tarzı olarak benimsemek gerekiyor. Sabır, sebat, özveri, azim gibi birçok husus akademik çalışmaların olmazsa olmazları.  Her başarıyı iyi bir ekip işi olarak görmek lazım.  Bu anlamda son söz olarak akademik kariyerim sürecinde ilk günden itibaren bana katkı veren, bugünlere gelmemde emeği olan çok kıymetli hocalarıma ve çalışma arkadaşlarıma, sevgili öğrencilerime ve de bu yolda bana eşlik eden herkese teşekkür etmek isterim. Sizlere de bu imkanı tanıdığınız için ayrıca teşekkür ederim.