Belediye Başkanı Kadir Bıyık "Sanayileşme ve barınma sorununu çözersek Çifteler'imiz parlayan bir bölge olacak" dedi.

Çifteler Belediye Başkanı Kadir Bıyık, Gazete Eskişehir Ekspres'in Haziran-2022 sayısına konuk oldu. Kadir Bıyık “Vatandaşlarımız ekiyor, yetiştiriyor ve ürünlerini işlenmesi için şehir dışına naklediyor. Burada ilçemizin eksiği sanayileşmedir. Yetiştiriyoruz ama işlenmesi ilçemizin dışında yapılıyor. Tarım ürünlerimizi yetiştirdiğimiz yerde işlememiz lazım, sanayileşmemiz lazım” dedi. 

Başkanım göreve geldiğinizde gerçekleştirmek istediğiniz projeler vardı, bunlardan gerçekleşenleri anlatır mısınız ve yine bundan sonraki süreçte ne gibi çalışmalarınız olacak?

Göreve geldikten sonra seçim döneminde tespit etmiş olduğumuz vatandaşlarımızın talepleri  doğrultusunda incelemelerde bulunup eksiklerimizi tamamladık. Öncelikle ilçemizden doğan Sakarya Nehrinin başlangıç noktası olan Sakaryabaşı’ndaki çalışmalarımıza ağırlık verdik. Çifteler Sakaryabaşı’nı turizmin merkezi yapmayı planladık. İlçemizin ismi anıldığında akla gelen ülkemizin cennet köşelerinden biri olan Sakaryabaşı ile ilgili geçtiğimiz yıllarda çalışmalarımız oldu. Kamuoyu ile paylaşmış olduğumuz projeleri Sakaryabaşı’nın sit alanı ilan edilmesinden dolayı gerçekleştirmek nasip olmadı. Yine de yaptığımız çalışmalar sonucunda yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri haline geldi. Nehrin sağ ve sol kenarlarında atıl ve kullanılmaz halde olan 700 metre uzunluğunda iki taraflı yürüyüş yolunu vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Çalışmalarımız ile 75 bin metrekare alan  kullanılabilir hale geldi. 

Yeşil alan eksiklerimizi hızla tamamlıyoruz

Mevcut yürüyüş ve araç yollarımızın asfalt çalışmasını tamamladık. Toplamda 80 bin metrekare sıcak asfalt tamamlandı. Nehrin doğu kenarına 48 adet kamelya yaptık. 3 bin 500 adet fidanı toprak ile buluşturduk. Çifteler-Han yolu üzerinde, okullar bölgesine 17 hektar alanda fidanlık yapılmış, bu alana yaklaşık 5 bin fidan dikilmiştir. Sakaryabaşı mesire alanına yaklaşık 3 bin 500 adet fidan dikildi. Yani yaklaşık üç sezonda 11 bin adet fidan dikimi yapıldı. İlçemiz sanayi sitesinde bulunan yeşil alana 500 mavi selvi, 300 adet batı ladini, 350 karaçay fidanları dikildi. Yeşil alan olarak ilçemiz ve çevresinde ağaç bakımından çok eksiğimiz var. Göreve başladığımız günden bugüne ilçe merkezi ve kırsalda kalan bölgelere her zaman ilçemizi ağaçlandırmaya fidanlarımızı toprak ile buluşturmaya devam edeceğiz. 

İlçemizde asfaltsız yol, kaldırım, sokak bırakmamayı hedefliyoruz

Göreve geldiğimizden bugüne ilçemizin en büyük problemi yol ve kaldırım. İlçemizde şu an yapılması gereken yol 46 kilometredir. Biz günümüz şartlarında ilçemizin yollarını sıcak asfalt ile buluşturup Çiftelerin hak ettiği yol ve sokaklara kavuşmasını hedefliyoruz. Göreve geldiğimizde belediyemizin araç filosu ile yapılması planlanan yol çalışmaları için araç ve makine eksiğimiz vardı. Bu ekipmanların temin edilmesi gerekiyordu. Çalışmalarımızı ve planlarımızı yaparak  1 adet lobet, 1 adet finişer, 1 adet silindir, 1 adet loder kepçeyi belediyemizin araç filosuna kazandırıp mevcutta belediyemizin sahip olduğu asfalt plentinin kapasitesini yükseltip bakımlarını yaparak çalışır hale getirdik. 1 adet greyder,1 adet hasta nakil aracını hibe ederek kazandırdık. İlçemiz Erbab Mahallemizde alt yapı çalışmaları tamamlanmış olan “Şahin Sokak, Ulubatlı Hasan Sokak, Güler Sokak ve Emniyet Bulvarını sıcak asfalt ile buluşturduk. İlçe merkezimizin dışında kalan Sakaryabaşı Mevkisi de dahil toplamda 122 bin metrekare sıcak asfalt çalışmalarını tamamladık. Plan ve programlarımız da vatandaşlarımızın yoğun olarak kullandığı yollara öncelik vermeye çalışıyoruz. Alt yapı ve kanalizasyon işlemlerinin tamamlanmamasından dolayı asfalt çalışmalarını yapamadığımız yollar var. Belediyemiz araç filosu ve personeli ile sıcak asfalt çalışmalarını yapabilecek durumda. Yapmış olduğumuz yol yapım çalışmalarının maliyeti yüksek fiyatlara mâl oluyor. Bütçe ile alakalı problemlere rağmen ilçemizde asfaltsız yol, kaldırım, sokak bırakmamayı hedefliyoruz.

Çifteler’in yüzde 80’i tarım ve hayvancılık ile geçimini sağlamaktadır

Kurban satış noktası ve hayvan pazarını yeniledik. Hemşerilerimizin daha hijyenik bir ortamda alışverişlerini yapabilmeleri, esnafımızın yaz ve kış aylarında korunabilmeleri için tadilat çalışmalarını tamamladık. Yapmış olduğumuz çalışmalar ile toplamda 86 adet kapalı padoğu hemşerilerimizin hizmetine sunduk. Düzenlemeler ve çalışmalarımızla ilçemizde canlı hayvan ticareti hız kazandı ve çevre illerde ki hayvancı esnafının tercih ettiği bir pazar haline geldi. İlçemiz Çifteler’in yüzde 80’i tarım ve hayvancılık ile geçimini sağlamaktadır. Önümüzdeki günlerde esnafımızın talepleri doğrultusunda kapalı padok sayımızı artıracağız.Vatandaşlarımızın sosyal ve iş hayatına göre projelerimizi hazırlayıp kolaylaştıran yardımcı olan üretken belediyecilik anlayışımızla çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

İmar alanı sorununu çözmeye çalışıyoruz

İlçemizde çok sayıda hemşehrimizin beklediği TOKİ projesi temaslarımız ile yapılmaya başladı. TOKİ’nin tamamlanması ile ilçemizde 205 konut yapılarak, ev sahibi olmak isteyen vatandaşlarımız ev sahibi olacak aynı zamanda ilçemizdeki konut sıkıntısı bir nebze olsun giderilecek. İlçemize farklı şehirlerden görevi gereği gelen vatandaşlarımız kiralık ev bulma konusunda sıkıntı çekiyorlar. Mecburiyetten de il merkezine günlük gelip gitmek zorunda kalıyorlar. Bu konu ilçemizin ekonomik sosyal hayatını olumsuz etkiliyor. İlçemizde imar alanı kalmamasından ve 3 kat sınırı olmasından dolayı mevcuttaki imar alanı yetersiz kalıyor şu anda bu konu ile alakalı olarak Fen İşleri Müdürlüğü’müz çalışmalarını tamamladı. Bu konu ile alakalı resmi işlemler tamamlanıp kat artırımı ve ilave sanayi alanının imara açılması ilçemizi konut sıkıntısı kiralık   ev probleminden bir nebze olsun kurtaracak. İnşaat sektörünün de hızlanıp ekonomik bir canlılıkta gelmesini hedefliyoruz.

Öğrencilerin barınma sorunu ortadan kalktı

İlçemizin eğitim hayatına fayda getiren ve çalışmalarını bitirip faaliyete geçirdiğimiz kız öğrenci yurdu ve erkek öğrenci apartı ilçemizde bulunan meslek yüksek okulu öğrencilerinin barınma problemlerini ortadan kaldırdı. Geçtiğimiz senelerde ilçemizdeki yüksek okulu kazanan öğrencilerin barınma probleminden dolayı kayıt yaptırmadan gittiklerini gördük. Çalışmalarımız ile 100 kişilik kız öğrenci ve 70 kişilik erkek öğrenciyi barındıracak alanı ilçemize kazandırdık. Vatandaşlarımıza taahhütte bulunduğumuz ve proje aşamasında olan kapalı pazar yeri projemizi de en yakın zamanda hayata geçireceğiz. Göreve geldiğimizde ilk işimiz belediyemizin eksiklerini tamamlamak oldu. Araç filomuzdaki çöp toplama araçlarımız eski ve bakımsızdı. Sürekli arıza veren ve meydana gelen arızaların giderilmesi ilçemizde mümkün olmadığı için zaman kaybına neden oluyordu. Vatandaşlarımız bu sebepten dolayı mağduriyet yaşıyorlardı. Ağır ve külfetli olduğu için  bütçemizin ciddi oranda eksiltiyordu. Planlarımızı yapıp 2 adet çöp kamyonu, 1 adet süpürgeli kamyon olmak üzere 3 yeni aracımızı belediyemizin kendi imkanları dahilinde araç filomuza kazandırdık.

İlçemizin eksiği sanayileşme

İlçede tarımsal faaliyetler nasıl başkanım, gençleri ilçede, köylerde tutmak için ne gibi çalışmalar yapılmalı sizce?

İlçemizin yüzde 80’i geçimini hayatını tarım ve hayvancılık ile sağlıyor. Sakarya nehrinin doğduğu yer olan ilçemiz verimli topraklara sahip. Son dönemde yaygınlaşan derin kuyular ile birlikte sulu tarım şuan ilçemizde biraz daha fazla özellikle şeker pancarının yetiştiği merkez diyebiliriz. Vatandaşlarımız ekiyor, yetiştiriyor, biçiyor ve ürünlerini işlenmesi için şehir dışına naklediyor. Burada ilçemizin eksiği sanayileşmedir. Biz yetiştiriyoruz ama işlenmesi ilçemizin dışında yapılıyor. İlçenizde tarımsal faaliyetler nasıl, gençleri ilçede köyde tutmak için ne gibi çalışmalar yapılmalı diye sormuştunuz. İlçemiz yetiştiriyor, üretiyor ve tarım ürünlerimizi yetiştirdiğimiz yerde işlememiz lazım, sanayileşmemiz lazım ve gençlerimizin iş bulmak için büyük şehirlere gitmelerine gerek kalmaması lazım. Yine tarım ile uğraşan çiftçilerimiz ile her an diyalog halindeyiz. Belediye olarak tarım arazilerinin yollarının yapılması için ilçe merkezinde yol yapım çalışmalarından çıkan asfalt kırıklarını tarım arazi yollarına sererek planladığımız saha yollarını kalıcı ve kullanılabilir bir hale getiriyoruz. İlçemiz Ziraat Odası ile koordineli çalışmalarımız oluyor. Hedefimiz ilçede yetiştirdiğimiz ürünlerin yine ilçede işlenmesi. Gençlerimizin ilçede kalması iş sahasına bağlıdır. Şöyle bir baktığımızda ilçemizdeki problemlerin hepsi birbiri ile bağlantılı tarım ile doğru orantılı sanayileşmenin başlaması barınma sorunun ortadan kaldırılması için yeterli kat artırımın yapılması gerekiyor. Tüm gayretimiz ve çabamızla bu saydığım dile getirdiğim problemleri aşmaya çalışıyoruz. Bu problemleri aştığımızda ilçemiz bölgenin parlayan gelişen büyüyen yerlerden birisi olacaktır. 

Gençlerimizin sporun her dalında olmaları için çalışıyoruz

Gençler nelerle meşgul ilçede, sosyal donatılar yeterli mi? 

İlçemizde gençlerimizin sporun her dalında olmaları için çalışmalarımız var. Çifteler ülkemizde çok iyi yerlere gelmiş sporcular yetiştirmiştir. Çiftelerspor için stadyumumuzu yeniledik. Futbol takımımız, güreş takımımız, tekwando, kick boks, takımlarımızın yanında sezonluk olarak açtığımız pilates, yoga, aerobik, yüzme, tenis ve santranç kurslarımız ile  gençlerimiz faydalı ve yararlı vakit geçirmelerini sosyal ve kültür işler müdürlüğü personelimiz marifetiyle sürdürüyoruz. Sosyal alan olarak spor yapabilecekleri spor salonumuz, yürüyüş koşu gibi faaliyetlerini yapabilecekleri ilçe stadyumumuz gençlerimizin hizmetine sunduk.Ayrıca hemşehrilerimiz için kapalı spor salonunu ilçemize kazandırmayı planlıyoruz.

Çifteler sit alanı ilan edilmeseydi...

Çifteler’in turizm potansiyelini değerlendirir misiniz?

İlçemiz özellikle yaz aylarında Sakaryabaşına gelen turist potansiyeli ile sosyal ve ekonomik olarak büyük hareketlilik yaşamakta ve yurtdışında yaşayan hemşehrimiz çok fazla. Röportajımızın başında bahsetmiş olduğum sit alanı ilan edilmesi konusu olmasaydı sadece yaz aylarında değil kış aylarında da turist alan bir ilçe olurduk. Sadece ilçemizde bulunan Sakaryabaşı için değil ilçemize çok yakın olan Yazılıkaya Han yer altı şehri gibi tarihi alanları görmeye gelen turistlerinde konaklama noktası olarak kullanabilecekleri potansiyele sahip durumdayız. Tatlı su dalışı ilçemizde yapılabilmekte ve bu branşta dalış yapan profesyonel dalıcıların uğrak yeri ve vazgeçilmezi haline geldi. Sadece profesyoneller değil vatandaşlarımızın da eğitmen hocamız ile beraber dalış yaparak farklı bir tecrübe ve anı yaşamaları ilçemiz Sakaryabaşında mümkün. Çalışmalarımız ile 15 kilometre geliş ve  gidiş kano parkurlarımızı hazırladık. Sakaryabaşına gelen misafirlerimiz bu saydığım sportif faaliyetlerini dalış kulübü eğitmeni ve personelimiz eşliğinde yapabilmektedir. Misafirlerimizin Sakaryabaşına gelip bu tür faaliyetleri yaparken sosyal medya paylaşımları ile çok büyük bir kitle tarafından tanınan ve ziyaretçilerinin gözde mekanı haline gelen Sakaryabaşı mekan alan bakımından yetersiz kaldığı gözlemlerimiz sonucu nettir. İlerleyen dönemde planlamalarımızda ve projelerimizde yer alan 5 adet kafe restaurant yapımı çalışmalarımıza başlayacağız.

Geleneksel ‘Su Festivali’ yapmayı planlıyoruz

Sakaryabaşı ilçemizin, şehrimizin ekonomik ve sosyal hayatına büyük katkı sağlayacak. Valiliğimiz ile koordineli olarak yapmış olduğumuz çalışmalarımız var. Gün geçtikçe ivme kazanarak gelişeceğine ve turizm noktasında ilçemizin de büyük yol alacağına inanıyorum.

Hedefim 2 seneyi dolu dolu geçirmek

Genç yaşta belediye başkanı oldunuz, ilçe halkının güvenini kazanacak çalışmalarınız var, yine seçimlere de az kaldı, bundan sonra ki süreçte kendinizle ilgili planlarınız nelerdir?

Seçimlere 2 sene gibi bir süre var, bunları konuşmak için henüz erken. Biz 2 seneyi dolu dolu geçirmeyi hedefliyoruz. Biz gelecek seçimlerden daha çok, hemşehrilerimize neler yapabiliriz, ilçemize nasıl faydalı olabiliriz düşüncesindeyiz. Vatandaşlarımızın takdiri, Genel Başkanımız ve Genel Merkezin uygun görmesi halinde planlarımızı gerçekleştireceğiz.

Son olarak ne söylemek istersiniz?

Bizlerin lider ülke Türkiye hedefi doğrultusunda yerel yönetim anlayışımız üretken belediyeciliktir. Vatandaşımızın huzurlu ve mutlu olduğu, ilçemizin kalkındığı, spor alanlarının ve faaliyetlerinin her zaman ön planda olduğu, yeşil bir Çifteler’in olduğu, ulaşılabilir bir belediyecilik düşüncesi ile vatandaşlarımızla bağlarımızın kuvvetlendiği, adaleti ve hukuku ön planda tutarak, şeffaf, saygı, sevgi ve hoşgörü ile hesap verebilen bir belediyecilik yöntemi bizlerin her zaman şiar edindiği anlayıştır. Hemşehrilerimizin ve ilçemizin geleceğini düşünerek kalıcı eserler bırakmak bizlerin en asli görevidir.