Pandemi ve ekonomik etkileri inşaat sektörünü oldukça etkiledi. Gelen zam furyası ve artan maliyetler sektörü yeniden bir daraltmaya itti. Eskişehir’de Yörükoğlu Yapı Proje’nin ortaklarından Recep Korkusuz ile bu süreci konuştuk.
Dünya ekonomisi KOVID-19 salgını nedeniyle belki de tarihte benzeri görülmemiş bir krizin eşiğine geldi. Çeşitli sektörleri etkileyen pandemi ve ekonomik etkileri inşaat sektörünü de oldukça etkiledi. Ekonominin temel dinamiği olan ve pek çok sektörle bağlantısı olan inşaat sektörü toparlanma süreci yaşıyor. Kısa, orta ve uzun vadede olumsuz etkileri en aza indirmek için bir takım tedbirler alınmış ve inşaat sektörünün toparlanması için adımlar atılmıştı. Fakat sonrasında gelen zam furyası ve artan maliyetler sektörü yeniden bir daraltmaya itti ve sektör temsilcileri yeniden toparlanma sürecine girdi. Yörükoğlu Yapı Proje ortaklarından Recep Korkusuz ile bu süreci konuştuk. 2019 yılında inşaat sektöründe küçük, orta ve büyük ölçekli projelerin geliştirilmesi ve teknolojideki son yenilikleri takip ederek inşaat sektörünün çağdaş düzeye ulaşmasına katkı sunmak amacıyla Eskişehir’de kurulduklarını ifade eden Yörükoğlu Yapı Proje ortaklarından Recep Korkusuz, “Yörükoğlu Yapı Proje, taahhütleri zamanında ve beklenen kalite seviyelerinin üzerinde tamamlayarak sektöründe ciddi bir saygınlığa ulaşmış olup, bugünkü konuma gelmesinde teknik kadrosunun geliştirmiş olduğu strateji ve organizasyonel başarısı etkili olmuştur” dedi.

A’dan Z’ye hizmet
Kısaca kendinizi ve firmanızı anlatır mısınız?
Biz üç ortak olarak 2019 yılında Eskişehir’de inşaat sektörüne hizmet vermek amacı ile Yörükoğlu Yapı Projeyi kurduk. İnşaatın ilk aşaması olan proje çiziminden itibaren projenin uygulanması, elektrik tesisatı, akıllı ev ve fiber optik sonlandırma sistemleri üzerinde uzman hizmet vermekteyiz. Tüm taahhüt ve yatırım projelerimizde modern yönetim teknikleri ve özgün tasarım anlayışı ile hareket ediyoruz. Piyasada kendini kanıtlamış, kalitesi belgelenmiş malzeme ve işçiliği tercih ederek projelerimizi zamanında tamamlamak temel politikamızdır.
Pandemi inşaat sektörünü üretiminden satışına kadar olumsuz etkiledi
Pandemi çok sayıda sektörü etkiledi biliyorsunuz, siz sektör olarak nasıl etkilendiniz?
Pandemi döneminde sokağa çıkma yasaklarının etkisiyle ülkelerin sınırlarını kapatması, insanların aynı sebepten dolayı sağlıksal problemler yaşayıp çalışamamasının etkisi, malzeme ve iş gücü tedariğini yapmamıza engel oldu. Pandeminin yarattığı ekonomik karışıklıklar inşaat sektörünü üretiminden satışına kadar olumsuz etkiledi.
Maliyetler her ay artıyor
Sektörünüzde en çok hangi maliyetler sizi zorluyor?
Evet maliyetler çok arttı. Açıkçası bizi zorlamayan hiçbir maliyet yok ne yazık ki. Bırakın geçen yılı, bir ay önceki öngörülen metrekare birim maliyet ile bugünkü hesaplanan maliyet arasında yüzde 45’e yakın fark var.

Zamlar da fiyatlar da kontrol edilemiyor
Pandemi süresince yeteri kadar destek aldınız mı?
Aldığımız tek destek sokağa çıkma yasaklarında inşaat sektörünün yasaklardan muaf tutulması oldu. Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan, ülke nüfusunun önemli bir kısmına istihdam sağlayan inşaat sektörü bu dönemde yalnız bırakıldı. Gelen zamları kontrol eden herhangi bir mekanizmanın olmamasından dolayı fiyatlar orantısız bir şekilde artmaya devam etmektedir.
Son olarak ne söylemek istersiniz?
Biz çıktığımız bu yolda insanların istek ve arzularına hak ettikleri bir şekilde cevap vermeye devam edeceğiz. Umuyoruz ki inşaat sektörü tekrar hak ettiği değeri görecektir.
Gazete Eskişehir Ekspres'in Aralık-2021 sayısından...