Sarıcakaya Belediye Başkanı Hüseyin Çam projelerini ve çalışmalarını Eskişehir Ekspres’e anlattı.

Başkan Çam: Bir yılı aşkın bir zamandır ben ve ekibim ilçemize hizmet etmek için çalışmalarımızı aralıksız yürütmekteyiz. ‘Biz keşfedilmeye hazırız’ sloganımızla da seçim öncesi ne vaat ettiysek hepsini tek tek yerine getirmeye çalışıyoruz...

Belediye başkanı olduğunuz günden bu yana çalışmalarınızı anlatır mısınız?

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde yüzde 65,26’lık bir oy oranıyla halkımız bizi göreve layık gördü. Yaklaşık bir yılı aşkın bir zamandır ben ve ekibim ilçemize hizmet etmek için çalışmalarımızı aralıksız yürütmekteyiz. Çalışmalarımızı ilke edindiğimiz ‘Halka hizmet Hakka hizmet’ düsturuyla sürdürmekteyiz. ‘Biz keşfedilmeye hazırız’ sloganımızla da seçim öncesi ne vaat ettiysek hepsini tek tek yerine getirmeye çalışmaktayız. Bu süreçte 2019-2020 yılları arasında kilitparke ve bordür döşenmeyen tüm sokaklarımız öncelikli hedeflerimiz arasında yer alırken şu ana kadar 14 mahallede yaklaşık 40 bin metrekare kilittaş ve 5 bin metre bordür döşeme çalışması yapılmıştır. Bu çalışmalarımız halen de devam etmektedir. 

İlçemizde tarım ön plana çıkıyor

Sosyal donatısı bulunmayan mahallelerimize sosyal tesis alanları inşa ediyoruz. Bu kapsamda seçim vaatlerimiz arasında yer alan Örencik mahallemizdeki sosyal tesis alanımızı tamamlayarak vatandaşlarımızın kullanımına sunduk. Eskişehir’in Akdeniz’i olarak bilinen ilçemiz tarımcılıkla ön plana çıkmaktadır. Mikro klima iklimi sebebiyle de ürün çeşitliliği bol olan bir yerdir Sarıcakaya. İlçemizde seracılık her geçen gün gelişmekte olup, İstanbul, Ankara gibi metropol şehirlerin yeşillik ihtiyacının yüzde 40’ını karşılamaktayız. Tüm bunlar göz önüne alındığında iyi tarım uygulamalarına örnek teşkil edebilmek için seracılığı geliştirmek adına biz de Organize Sera Bölgesi kurulması yönünde ki çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Buna istinaden mahallelerimizdeki tüm hallerin rehabilite çalışmalarını yaptık. 

Gençlerimiz söz sahibi olmalı

İlçemizdeki Sakarya nehri boyunca içerisinde oturma ve spor alanlarını barındıran yaklaşık 700 metre uzunluğunda sağlıklı yaşam yürüyüş yolu projemizi de en kısa sürede hayata geçiriyoruz. İlçemizdeki gençlerimize yönelik de İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğümüz ile ortaklaşa ‘Sarıcakaya Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübünü kurduk. Burada amacımız; yerel yönetimlere gençlerimizin demokratik  katılımını sağlayarak temsil kabiliyetini geliştirmek, kendi potansiyellerini ve güçlerini keşfederek, kişisel, toplumsal, siyasal, bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlere ilgisini artırarak bu konularda söz sahibi olmalarını sağlamaktır. İlçemiz Laçin Mahallesinde yapımı devam eden göletimiz ile Dağküplü ve Düzköy mahallelerimiz de yapılacak olan gölet çalışmasını milletvekilimiz Prof. Dr. Emine Nur Günay hanımefendi ile yakından takip ediyoruz. 65 yaş üstü evinde yemek yapamayacak durumda olan ve kimsesi olmayan yaşlı vatandaşlarımıza Ramazan ayı boyunca sıcak yemek imkanı sağladık. İlçemizde her hafta Cuma günü kurulan semt pazarımıza vatandaşlarımızın rahatça gelebilmesini sağlamak amacıyla her mahallemizden ücretsiz servis hizmeti sunuyoruz. Diğer yandan bahçesinde oturma alanları ve kafeteryası bulunacak olan tarihi hamamımızın da restorasyon çalışmaları tamamlandı ve önümüzdeki günlerde açılışını gerçekleştireceğiz. Geçmişten günümüze ilçemizin tarihi kültürünü yansıtacak Hacı Hüseyin Eldem Kültür Evi restore çalışmalarının ardından son rötuşları yapılıyor. Teşhir dolap ve camekanları konuldu. Önümüzdeki günlerde Sarıcakayalı hemşehrilerimizin hizmetine sunulacak. Dediğimiz gibi öncelikli hedefimiz halkımıza en iyi şekilde layıkıyla hizmet edebilmektir. Bizi layık görerek görev yapmamıza fırsat verdiler, bende bu amaçla en iyi şekilde onlara layık olmaya çalışıyorum. Bu görev kutsal bir görevdir. Biz de görev yaptığımız sürece ona göre davranıp çalışmalarımızı yürüteceğiz.

Çiftçilerimizin ürünleri artık elinde kalmayacak

Tüm ilçemizi kapsayan imar planı çalışmamız da devam etmektedir. İpekböcekçiliğinin desteklenip geliştirilmesi adına Koza Birlik ile ortaklaşa ipekböceği besleme evleri projesini hayata geçireceğiz. Tarımsal alanda gerçekten ciddi bir katma değer sağlayan ilçe olduğumuzdan dolayı bu alanda çiftçimizin alınteri ürünlerini değerlendirebilmek amacıyla sebze ve meyve kurutma tesisi projemizi de önümüzdeki süreçte hayata geçireceğiz. Bu projemiz bizim için çok önem arz etmektedir. Çiftçilerimizin ürünleri artık elinde kalmayacak ve para kazanmış olacaklar. 

Sarıcakaya’da koronavirüs süreci

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs sürecinde belediye olarak yapmış olduğunuz çalışmalardan bahseder misiniz?

Yeni tip koronavirüsle mücadele kapsamında belediye olarak biz de süreci iyi işletmek adına birçok çalışma yaptık. Öncelikle şunu belirtmek istiyorum bu salgın hastalık sürecinde ilçemizde herhangi bir Covid-19 vakasına rastlanılmamıştır. Kaymakamlığımız ilçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğümüz ile ortaklaşa maske üretimimiz oldu. Yaklaşık 15 bin maske ürettik ve halkımıza ücretsiz dağıttık halen de dağıtmaya devam ediyoruz. Bunun yanında düzenli olarak umuma açık alanlar, çocuk oyun parkları, resmi daireler, toplu ulaşım araçlarımızda dezenfeksiyon çalışmalarımızı yürütüyoruz. Kurulan Vefa Sosyal Destek Grubu’na destek sağlayarak 65 yaş ve üzeri büyüklerin talep etmeleri durumunda günlük alışveriş ve ihtiyaçlarını giderdik. İçişleri Bakanlığı’nın gönderdiği koronavirüs genelgesi kapsamında, Sarıcakaya Belediyesi ve iştiraklerinin kiracısı olan işletmelerden kapalı kaldığı süre zarfında kira almadık. Her hafta Cuma günleri ilçemizde kurulan pazarda esnaf ve vatandaşlarımıza kolonya, eldiven ve maske dağıtımını gerçekleştirdik. 

Çiftçilerimiz artık ürününü kurutarak da para kazanacak

Hayata geçirmek istediğiniz projeler neler?

Hayata geçirmek istediğimiz projelerimiz açısından ön planda tuttuğumuz ve üzerine yoğunlaştığımız Kurutma Tesisi projemizdir. Bu projeyle çiftçilerimiz artık ürününü kurutarak da para kazanmış olacak. İlçe nüfusunun yüzde 24,6’sı 65 yaş ve üstü nüfusa sahiptir. İlçemiz nüfusunda yaklaşık 3’te 1’i oranında yaşlı kesim bulunmaktadır. Bu kapsamda yaşlıların yaşamlarını kolaylaştırmak amacı ile ilçemizde ‘Yaşlı Yaşam Merkezi’ yapılması planlanmaktadır. Dünyada ve Türkiye’de turizm sektörünün giderek gelişmesi ve zenginleşmesi ile günümüzde birçok turizm çeşidini ortaya çıkarmaktadır. Klasik yaz ve kış turizminin yanı sıra geliştirilen yeni turizm çeşitleri de alternatif turizm olarak adlandırılmaktadır.  Korunan alanlar başta olmak üzere Fauna açısından bakıldığında ilçemiz Sarıcakaya’da kuş gözlemciliği, av turizmi ve çeşitli doğa turizmi türlerinin geliştirilebileceği önemli ekolojik alanların olduğu tespit edilmiştir. Halen doğaseverler tarafından kullanılan ve potansiyel olarak tespiti yapılan doğa yürüyüş yolları, bisiklet rotaları ve çadırlı kamp alanları ile kaya tırmanış alanları doğa turizm arzı kapsamında değerlendirilmiştir.

Sarıcakaya turizm potansiyeline sahip bir ilçe

Sarıcakaya sahip olduğu doğal varlıklarla söz konusu hedef gurubun ihtiyaçlarına hitap edebilecek bir turizm potansiyeline sahiptir. Sarıcakaya’da eko turizmin gelişmesine katkı sağlayabilecek öngörülen doğal varlıklar; Ormanlar, Termal Su Kaynakları (Maden Suyu v.b), Akarsu ve Göl, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, Anıt Ağaçlar, Dağcılık ve Dağ Sporları Turizmi olarak belirlenmiştir. Sarıcakaya ilçesi sahip olduğu mikroklima iklim, doğal, tarihi ve kültürel özellikleri ile eko turizm için yüksek potansiyele sahip bir bölgedir. Bu amaçla gelecek turistlerin öncelikle barınma ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına Bungalov Ağaç Evler Butik Otel Projesini de bir an önce faaliyete geçirmeyi hedefliyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığımız ile ortaklaşa yürüteceğimiz; farklı spor branşlarındaki sporcularımızın konaklama, eğitim merkezi ve kamp alanlarını kapsayacak ‘Sporcu Eğitim Merkezi’ projesini yapmayı planlamaktayız. 

Arsa TOKİ’de 

100 Bin Sosyal Konut Projesi kapsamına ilçeniz de alındı, süreç nasıl işleyecek, gelişmeleri anlatır mısınız?

AK Parti Eskişehir Milletvekilimiz Prof. Dr. Emine Nur Günay, 100 Bin Sosyal Konut Projesi kapsamında Eskişehir’in dış ilçelerinin konut ihtiyacını karşılamak için bir süredir çeşitli temaslarda bulunuyordu. Bu kapsamda ilçemizde TOKİ konut yapacak. Geçtiğimiz günlerde Milletvekilimiz Prof. Dr. Emine Nur Günay öncülüğünde TOKİ Başkanımız Ömer Bulut’u ziyaret ettik. Bundan sonraki işleyecek süreç hakkında bilgi aldık. Yaptığımız görüşmeler sonucunda ilçemizde ön talebin kontenjanı karşılandığı için kura çekilişine gerek olmadığına karar verildi. Yapılacak konutlara ilişkin arsa belediyemiz tarafından TOKİ’ye devredildi. 

Sarıcakaya’da geçim kaynağı seracılık ve tarım

İlçenin geçim kaynağı, coğrafi konumu hakkında bilgi verir misiniz, turist olarak gelmek isteyenlere ilçenizde neler yapmalarını önerirsiniz?

Sarıcakaya ilçesi İç Anadolu bölgesinin batısında Eskişehir il merkezinin kuzeyindedir. Eskişehir il merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta olup güneyinde Sündiken Dağları, kuzeyinde Bolu Dağları ile çevrilidir. Yerleşim birimleri Sakarya Nehri boyunca dağılmıştır. Denizden yüksekliği (rakım) 220 metredir. İç Anadolu bölgesinde farklı coğrafi bölgelerin geçiş sahasında yer alan ilçenin etrafı yüksek dağlarla çevrili korunmuş bir vadi olduğundan kendine özgü mikroklima iklime sahiptir. Sarıcakaya ilçemize bağlı 14 mahalle bulunmaktadır. Bunlardan Güneyköy, Beyyayla ve Dağküplü köyleri rakım itibariyle diğer mahallelerden yüksekte olup orman köyü niteliği taşımaktadır. İğdir, Kapıkaya, Beyköy, Düzköy, Mayıslar, Laçin ve Merkez mahalleler vadi içinde kalmaktadır. İlçe nüfusunu yüzde 24,6’sı 60 yaş ve üstünü içermektedir. İlçemizde bulunan dış mahallelerin sayısı merkeze oranla daha fazladır. İlçemiz nüfusunun büyük çoğunluğunun geçim kaynağı seracılık ve tarımdır. İlçe genelinde hakim olan mikroklima özelliği nedeniyle örtü altı tarım ve açıkta sebze ve meyve üretimi yapılmaktadır. Laçin, Güneyköy ve Beyyayla mahallerimizde hayvancılığın da yaygın olduğu görülmektedir.

Gençler ilçede kalmak istemiyor

İlçenizde gençler neler yapıyor? İş alanları yeterli mi? Yine gençler için sosyal alanlar yeterli mi?

Gençlerimiz ilçede kalmak istemiyor. Göç veriyoruz. Bu nedenle ilçemizde tarımla uğraşan yaşlı bir nüfus hakim. Gençler büyükşehirlerde hayatını devam ettirme gayreti içerisindeler. Oysa aile mesleği tarımla uğraşsalar inanın büyükşehirlerde asgari ücretle çalışma zorunluluğu ortadan kalkacaktır. Hem tarımcılıkta daha çok kazanç elde edeceklerdir. Biz tüm bunları her fırsatta gençlerimize anlatıyoruz. Burada göç vermemek adına proje ve çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Umarız gençlerimiz bunu görür ve anlarlar.

Son olarak ne söylemek istersiniz?

Bize yaptığımız çalışma ve projelerimizi anlatabilme fırsatı verdiğiniz için öncelikle sizlere teşekkür ediyorum. İlçemiz gerçekten tarihi, kültürü ve doğasıyla ön planda olan ve İç Anadolu’nun Antalya’sı olarak adlandırılan güzel bir ilçedir. Ancak halkımız elinde bulundurdukları arazileri elden çıkartıyorlar. Benim önerim; Arazilerini satmasınlar. Böyle kıymetli toprakları bir daha ele geçirmek, satın almak çok zor olacak. Varlıklarının kıymetini bilsinler. 

Gazete Eskişehir Ekspres'in Ağustos sayısından...