2019 yılı içerisinde Eskişehir’de bin 350 işyeri kapandı. Diğer taraftan 2 bin 300 yeni işyeri açılışı gerçekleşti. Ekonomik nedenlerden dolayı Türkiye genelinde olduğu gibi Eskişehir’de de pek çok işyeri kepenk indirmek zorunda kaldı. 

Sıcak para akışı düşüncesi nedeniyle, 2019 yılında özellikle emekli olanlar birikimlerini işyeri açarak değerlendirme kararı aldı. Ancak buna rağmen şehir merkezinde en işlek caddelerdeki çok sayıda dükkan aylarca boş ve kapalı kaldı.

Geride bıraktığımız yılı Eskişehir esnafı açısından değerlendiren Eskişehir Esnaf Odaları Birlik Başkanı Ekrem Birsen, “2019 yılı Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlarımız açısından son derece zorlu bir yıl olmuştur. Ekonomik açıdan 2018 yılında yaşanan döviz kurlarındaki dalgalanma nedeniyle tüm sektörlerde yaşanan fiyat artışları, halkımızı daha temkinli harcama yapmaya yönlendirdi. Yaşanan daralmanın etkileri 2019 yılında da devam etti ve esnaf sanatkarlarımız oldukça zorlandı. Buna rağmen sicil kayıtları incelendiğinde genel olarak 2019 yılında yaklaşık 2 bin 300 yeni işyeri kaydının yapıldığı, buna karşın yaklaşık bin 350 kapanış kaydının gerçekleştiği görülmekte olup il genelinde yaklaşık 950 yeni esnaf ve sanatkarın ekonomiye dahil olduğunu görmekteyiz” diye konuştu. 

Başkan Birsen, “Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak 2020 yılında önceliğimiz esnaf ve sanatkarların finans kaynaklarına daha kolay ulaşım için yapılacak çalışmalar olacaktır. Ucuz ve kolay kredi imkanlarının arttırılması ve gündemde olan sicil affının bir an önce çıkartılması için yerel ve genel yönetimler nezdinde gerekli çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Esnaf ve sanatkarlarımızın daha özverili çalışarak, işyerlerinde çağın gerekliliği olan değişiklikleri yapmalarını istiyor, Eskişehir halkına daha kaliteli hizmet vererek bu zorlu ekonomik koşullarından başarıyla çıkacaklarına inanıyoruz. Halkımızı esnaf ve sanatkarlarımıza sahip çıkmaya ve onları yaşatmak için gerekli özeni göstermeye davet ediyoruz. Ayrıca yerli malı kullanıma gerekli önemi vererek, tüketim tercihlerinde yerli malları ön plana çıkarmalarını istiyoruz” açıklamasını yaptı.