Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan’dan TOKİ’ye çağrı...

Mahmudiye’de konut ihtiyacının olduğuna dikkat çeken Gündoğan, “TOKİ CHP’li belediyelere konut yapmıyor. TOKİ devletimizin bir kolu ise gerçekten adaletli bir şekilde hakça adaletçe bu işi yürütecekse konut sorunu ilçemizde de var. Burada siyasi bakması yanlış” diye konuştu. 

Göreve geldiğinizde projeleriniz vardı, bunların çoğu da hayata geçti, bu gerçekleşen projelerden bahseder misiniz?

Göreve gelmeden önceki seçim bildirgem, vaat demiyorum, yani verdiğim sözler vardı. İlçem modern bir köy durumundaydı, altyapısı yoktu. Kanalizasyon getirdik, doğalgazımızı getirdik. Bunun yanında yağmur suyu hattını ilçe merkezinde belirli kısımlara getirdik. Parklarımız kötüydü onları kullanılır hale getirdik. Tabi ki hep söylemişizdir nasıl bizlerin oksijen aldığı akciğerimiz var ise yeşil alanlar da önemli. Seydisuyu Deremizi ıslah ettirdik. Çok kötü durumdaydı. Deremizin üzerindeki köprümüzü yeniledik. Hayallerimiz hedefimiz çoktu. Tabi bunlar zamanla bütçe meselesiydi. Bizler kendi yağımızla kavruluyoruz. Merkezi hükümetten destek alamıyoruz. Büyükşehir belediyemizden, Odunpazarı, Tepebaşı belediyemizden aldığımız desteklerle bizim hizmet anlamında daha ileriye gitmemizi sağlıyor. 

"Hizmetler sonsuzdur"

Yine aynı şekilde bölgede tek diyebileceğimiz bir modern kapalı pazarımızın açılışını gerçekleştirdik. Pazarımızın devamında bunu taçlandıracak nitelikte biz piknik alanları oluşturduk. 500’ün üzerinde ağaç diktik. İnsanların oturabileceği kamelyalar yaptık, piknik alanları oluşturduk. Köylerimize kilitli taş döşettik. Köylerimizin parklarını belirli bir düzene getirdik. Muhtarlık binalarımızın birkaç tanesini yeniledik ve devamını da getireceğiz inşallah. Borçlu aldığımız belediyeyi peşin çalışır duruma getirdik. Borçlarımızı ödedik, icralıktı onları kaldırdık. Araç parkımız çok zayıftı. Kepçe, kamyon ve kamyonetlerini aldık. Araç parkımızı güçlendirdik. Hedefimizde olan çalışmaların aşağı yukarı tamamını bitirmiş durumdayız. Vermiş olduğumuz sözlerin yüzde seksenini bitirdik. Biliyorsunuz bu hizmetler sonsuzdur. İnsanlarımız hizmetin en güzeline layık. 

"Geleneksel at yarışlarını bile engelliyorlar"

Bundan sonraki süreçte ne gibi projeleriniz olacak?

Yine devamında söz verdiğimiz ilçede olması gereken yapılması gereken işlerimizden piknik alanının dışında yine bir piknik alanı oluşturuyoruz, projesini çizdirdim. Atçılığın merkezi Mahmudiye diyoruz maalesef atçılık belli bir yere getirilmedi. Nedeni siyasi bakılıyor. Hipodrom açılmadı, bitmiş vaziyetteki hipodrom. At hastanesi var açılmadı bitmiş vaziyette, 2013 yılında 10 milyon maliyetle yapılmış bir hastane. Geleneksel at yarışlarını bile engelliyorlar. Girişimde bulunduk yaptırtmıyorlar. Yapacağımız şeylere gelirsek, belediyemize ait arsa üzerinde küçük bir gölet ve kenarlarında oturma alanları, piknik alanları, kamelyalar bir restoran ve hatta havuzun üzerinde evliliğe atılan ilk adımda evlenecek çiftlere o heyecanı tattırmak için sandal niteliğinde bir yer yaparak nikahları orada kıymayı düşünüyoruz. Orada binicilik tesisi kuracağım. Küçük çocuklar ata binecek, büyük insanlar ata binecek. Yöresel ürünlerin pazarlaması orada olacak. Piknik alanı ile beraber bir kompleks şeklinde hedeflerimizden bir tanesi o. Yine bunun yanında Pazar yerinin yanındaki imar planında görünen yere kreş, kültür evi gençlik merkezi düğün salonu öncelikli olan şeyler bunları yapacağız. Sanayi dükkanlarımız merkezde kaldığı için çevre yolunun bir avantajından da yararlanarak belediyemize ait arsalar üzerinde sanayi dükkanları oluşturmak istiyoruz. Sanayiyi çevre yoluna taşıma projemiz var. Hem ilçe içerisindeki hava ve gürültü kirliği de gidecek. 

Gündoğan, TOKİ’ye seslendi: O evlerde sadece CHP’liler kalmayacak

TOKİ Cumhuriyet Halk Partili belediyelere konut yapmıyor. Oysa biz göçü önleyelim ilçeler gelişsin istiyoruz. Tarım bitme noktasında. Hem tarımı ayaklandıralım hem göçü önleyelim göçü önlerken TOKİ’nin konut yapmasını arzuluyoruz. Maalesef kırsal ilçelerde özellikle muhalif  belediyelerde CHP’li belediyelere TOKİ konut yapımı için bir adım atmadı. TOKİ devletimizin bir kolu ise gerçekten adaletli bir şekilde hakça adaletçe bu işi yürütecekse konut sorunu ilçemizde de var. Burada siyasi bakması yanlış. Onların yapacağı o evlerde sadece CHP’liler kalmayacak. Tüm siyasi görüşlerdeki insanlar kalacak. Ben TOKİ’yi davet ediyorum, sizin kanalınızla sesleniyorum. Ben belediyeye ait 20 dekar bir arsa için TOKİ’ye müracaatta bulundum, yazışmalarım devam ediyor. Her türlü şartta, şartlar ne olursa olsun ben taşın altına ellerimi koyuyorum, TOKİ yeter ki gelsin. Çevre yolunun kenarında arsamız var TOKİ’yi davet ediyorum buyursun gelsin. Arsa bizden yatırım onlardan diye bekliyoruz.

"Savaştaki ülkeden gıda bekliyoruz"

Tarımın bitme noktasına geldiği söyleniyor, özellikle gençler köylerde tutulamıyor, sizin ilçede durumlar nasıl?

Bizim ilçemizde 15 tane köyümüz var mahalleye dönüşen. Ben de aynı zamanda üreticiyim. İyi bir çiftçiyim çekirdekten yetişme dediğimiz çiftçiyiz. Tarım alanlarımızın yüzde 70’si sulanabilir araziler. Bizim sulama maliyetlerimiz yüksek. Elektrik maliyetleri yüksek. Biz üretimi ayakta tutacaksak, ülkemiz aç kalmasın, dışa bağımlı olmasın istiyorsak tedbirler almalıyız. Biz dört mevsimi yaşayan tarım ülkesiyiz. Geçtiğimiz günlerde Ukrayna’daki bir savaşta biz burada yağ sıkıntısı un sıkıntısı çektik. Oradan gemiler Türkiye’ye yağ ve buğday getirdiği zaman biz bayram havasına girdik. Bu üzüntü verici bir şey. Dört mevsimi yaşayan önceki dönemler bizim çocukluğumuzdaki zamanlarda kendi kendini besleyen Türkiye, şuanda savaşta olan ülkeden gıda alıyor. Çok üzücü bir şey. Ukrayna Rusya savaşta biz onlardan gıda alıyoruz. Biz üreticiyi desteklemek durumundayız. Desteklerken maliyetleri, mazot, gübre, ilaç tohum gibi elektrik gibi giderler desteklenmeli. Ucuz üretimi sağlayalım ki tüketici de ucuz tüketsin. 

"Tedbir alınmazsa 2022 yılında Türkiye’yi mutfak gıda krizi bekliyor"

Küresel ısınmaya bağlı doğanın dengesi  bozuldu, kuraklık ve verim düşüklüğü yaşıyoruz. Ekilemeyen çok tarlalarımız var. Eskişehir pancarın lokomotofidir. Geçtiğimiz günlerde şeker sıkıntı oldu. Bunun da sebebini araştırdım. Devlete bağlı Eskişehir Şeker Fabrikası gidin depoları şekerle dolu. Ful şeker dolu. Özel fabrikalar maalesef burada aldığım duyuma göre siz şekeri piyasaya sürmeyin biz şekeri pahalıya satalım para kazanalım diye şuanda Devlete ait şeker fabrikalarında şeker stoğu olduğunu biliyor musunuz? Üzüntü verici bir şey. Durup dururken neden sıkıntı oldu. Pancar üretimi yüksek. Tedbir alınmazsa 2022 yılında Türkiye’yi mutfak gıda krizi beklediğini şimdiden söyleyebilirim. 

"Tek çare maliyetleri düşürmek"

Şu anda da her şeye hemen hemen her gün zam geliyor. Bu konuda ne söylemek istersiniz?

Ülkeyi yönetenlerin gereksiz harcamaları bırakması gerekiyor. Bize Cumhurbaşkanlığı tasarruf genelgesi geldi. Genelgenin içeriğinde fotokopi kağıdı bile kullanmayın, elektronik ortamdan yazın diyor. Peki biz belediyeler olarak nasıl hizmet vereceğiz bu genelge doğrultusunda. Ama merkezi hükümet müsrif harcamaları azaltır ise olur. Türkiye’ye yol geçen hanı niteliğinde Suriye’den Afganistan’dan geliyorlar. Sınırlar kevgir gibi. Giren çıkan belli değil. Madem Suriye’de can güvenliği yok neden bayramda ziyarete gidip gelebiliyorlar. Annesini babasını hanımını orada nasıl bırakıp buraya geliyorlar? Bana göre tabiî ki bu tip şeylerde insanlık adına kucak açarız. Ancak vatanını bırakıp bir başka ülkeye keyfi sığınan insanlara ben vatan haini diyorum. Bunlar sıkıntı verir. Bizim geçmişimiz yedi düvele karşı savaşmış. Şehit kanları dökerek Türkiye Cumhuriyeti’ni kurdu. Bunlar da ülkesini terk etmemeliydi. Bu yabancılara verilen destekler, verilen paralar bunları tarıma üreticiye verelim, muslukları kısalım. Biz maliyeti düşük ürün üretelim. Maliyetler düşerse otomatikman piyasaya ucuz ürün girer. Ekmek fiyatı düşer. 210 gram ekmek 3 lira oldu. Böyle bir şey yok. Asgari ücretle çalışanın geliri sadece ekmek, su elektriğe yetmez. Pahalılığın bir diğer sebebi de akaryakıt fiyatlarının aşırı yükselmesi. Sevkiyatı etkiliyor. Antalya’dan Eskişehir’e gelecek bir domates fiyatını etkiliyor. Başka çözümü yok, maliyetleri düşüreceğiz.

"CHP Genel merkezi ne derse o"

Seçimlere de çok az kaldı kendinizle ilgili planlarınız neler? 

Bana verilen görevi en güzel şekilde yerine getirmeye çalışıyorum. Bunu artık vatandaş görüyor. Ben o konuda yorum yapamam. Popülist siyaset yapmıyorum. Seçim yatırımı diye de bir şey yok. O gün geldiğinde insanlarımız evet derse, tamam derse Cumhuriyet Halk partisi genel merkezi de olur derse devam ederiz. Demezse çekiliriz. Şuanda seçimlerle ilgili her hangi bir planım da yok. Ben son güne kadar yapacağımız hizmetlerle yoluma devam ediyorum. Adımlarımı atıyorum. Hedefim var. İnşallah hedefim insanlara en güzel şekilde onlara layık olarak hizmet getirmek istiyorum.