Eskişehir Ekspres’in konuğu olan Haydar Çorum, “Mihalıççık, tarihi ve kültürel mirası ile Türkiye’nin en özel ilçelerinden. Yunus Emre gibi bir değerin yaşadığı bu toprakları artık herkes gezmeli, tanımalı… Bunun için çalışıyoruz” dedi.

Başkan Çorum "Yunus Emre gibi büyük bir değerimizin ilçemizde olması bize büyük sorumluluk yüklüyor. Geçen yıl kırk bin kişi, bu yıl sekiz aylık süreçte yüz bin kişi Yunus Emre’yi ziyaret etti. Daha çok insanın, daha iyi koşullarda ziyaretlerini gerçekleştirmelerini sağlayacağız" dedi. 

Sürdürdükleri çalışmaları anlatan Başkan Haydar Çorum, ilçede çok sayıda projeleri hayata geçirdiklerini ve geride kalan dönem için bir çok projede sona geldiklerini ifade etti. Başkan Çorum, yeni projeleri de tek tek anlattı.

RÖPORTAJ: NEVİN BULUT ATAK, ESKİŞEHİR EKSPRES

Mihalıççık Belediye Başkanı Haydar Çorum, Eskişehir Ekspres’in konuğu oldu sorularımızı yanıtladı. Çorum, göreve geldiği günden bu yana yapmış olduğu çalışmaları ve projelerini Eskişehir Ekspres okurları için paylaştı. 

Eski belediye binası Kültür Merkezi’ne dönüştürüldü

Başkanım göreve geldiğiniz günden buyana ilçede yapmış olduğunuz çalışmaları anlatır mısınız?

Göreve geldikten sonra yaptığımız işleri kısaca özetlemek gerekirse, İlçemizde konut sorununu çözmek için imar revizyon çalışmalarını tamamladık ve köylerimize geri dönüşü sağlamak için bedelsiz olarak tip projeler üreterek halkımıza veriyoruz. Bu çalışmalar sonucunda ilçe merkezinde ve köylerimizde konut yapımı başladı.  Belediye binasının inşaatını tamamlayarak, 29 Ekim 2019 tarihinde yapılan yeni belediye binamıza taşındık. Eski belediye binasının olduğu bina gerekli çalışmalar yapılarak içinde derslikler, konferans-toplantı salonu, kütüphane, resim odası, müzik odası ve kafeteryanın yer aldığı Mihalıççık Belediyesi Kültür Merkezi’ne dönüştürülmüştür.

İlçemizde doğalgaz kullanımı başladı

Yine ilçemizde nüfus artışına en çok katkı sağlayacak olan, doğalgaz çalışması Esgaz firmasınca tamamlanmış olup. İlçemizde doğalgaz kullanımı başlamıştır. Kavak Krom Madeni içinden geçen ve 50 yıllık bir sorun olan stabilize yol üzerine, Kavak Krom A.Ş, Büyükşehir Belediyesi ve Mihalıççık Belediyesi işbirliği ile beton yol yapımı sağlanmıştır.  Eskiden Belde Belediyesi statüsünde olan, Yunusemre ve Dinek Mahallelerinde ‘Belediye Hizmet İstasyonları’ açtık bu hizmet istasyonlarımızda o mahallelerde ikamet eden personelimizle yakınındaki mahallelerimize hizmet vermekteyiz. Çöp konteynerleri ve çöp toplama araçları aldık, daha önce üç mahalle ve sekiz köyden çöp alınıyorken bugün merkez ve köylerle birlikte 53 mahallemizin tamamından düzenli olarak çöp alımı gerçekleştirmekteyiz. Belediye şirketinde daha önce 35 işçi çalışmakta iken ilçede yaşayan kişilerden tercih edilen 20 yeni işçi alımı ile toplam çalışan sayısı 55’e yükselttik, ayrıca yaz aylarında yaklaşık 10 geçici personel istihdamı sağlıyoruz. Ziraat mühendisi, harita mühendisi, inşaat mühendisi ve endüstri mühendisinden oluşan her biri ilçede ikamet eden teknik ekip kurulmuştur. 

Hedefimiz sosyal tesisleri çoğaltmak

Bakımsız ve kullanılmayan, köy odalarının bakım ve tadilatları, sosyal tesisi olmayan köylere sosyal tesisi ( doktor odası, muhtar odası, köy odası, ortak kullanım alanları, mescit vb.) yapılmaya başlanmıştır. Şu ana kadar 30 köyde çalışmalar tamamlanmış, masa, sandalye, televizyon, çay ocağı gibi ihtiyaçları da karşılanmıştır. Bu odaları eğitim ve sosyal etkinliklerde de kullanacağız. Hedefimiz görev süremiz içinde 51 köyümüzün tamamında bu çalışmayı tamamlamak. İlçe Merkezi içinde, Kitap Kafe, Restoran ve oyun alanı olan ‘Atatürk Parkı’ yapımını tamamlayarak halkımızın kullanımına sunduk. Burada açık hava sineması, senfoni orkestrası konseri, düğün gibi bir çok etkinlik gerçekleştiriyoruz. İlerleyen günlerde, tiyatro, konser, imza günleri gibi farklı etkinlikleri de yapmaya başlayacağız. ‘Yelken Tepesi’ diye adlandırdığımız alanda bulunan sosyal tesisi düzenleme çalışmalarına başladık kısa bir süre sonra  tamamlayarak halkımızın hizmetine sunacağız. 

Çiftçilerimizi her zaman destekliyoruz

Köyden gelen küçük üreticilerin ürünlerini satabilmeleri için, belediyemizce mevcut pazar alanı dışında bir düzenleme yaptık, köylülerimize pazar şemsiyesi, pazar tezgâhı veriyoruz. Belediyemize ait arazilerden bir kısmında meyve bahçeleri oluşturduk. Bir kısmında da tarım ürünleri ekimi gerçekleştirdik. Şu ana kadar 3 bin fidanlık kiraz bahçesi, 800 fidanlık ceviz bahçesi ve cennet hurması bahçeleri oluşturduk. Ayrıca her yıl 800 ile bin dönüm arasında ekiliş yapmaya devam ediyoruz. Süt alınmayan, merkeze uzak olan köylerimize soğutma tankları koyarak, soğuk zincir oluşturarak süt toplamaya başladık. İlçe merkezinde süt toplama merkezi oluşturduk, yakın zamanda daha fazla süt toplayacağız ve ileride ilçemizde süt entegre tesisi kurulması için çaba harcayacağız. Yunus Emre, Çalçı ve Çardak mahallelerinde arıcılığın geliştirilmesi için arıcılık projesine başlatılmıştık. Arıcılık projesini her yıl farklı bir veya iki köy dahil ederek sürdüreceğiz. Sorkun mahallemizde patates üretimini artırmak için, su kuyusu kiralayarak, enerji nakil hattı çekilerek çiftçimize destek olduk. Sorkun köyümüzde daha düşük maliyetle daha çok patates üretimi gerçekleşiyor.

Araç sayısını artırdık

İkisi hibe olmak üzere Belediyemize 10 yeni araç kazandırdık. İlçe merkezinde 80 ton ve Ahurözü Mahallesinde 60 ton kapasiteli kantarlar kurduk. İlçe merkezinde bulunan Kadir Çeşmesini yeniledik. Önceki yönetim tarafından bedelsiz olarak maliyeye devredilen, soğuk hava deposu, kiraz alım merkezi gibi ciddi yatırımlarında üzerinde olduğu, ilçemiz için oldukça önemli olan 140 dönümlük arazi ile Diközü mahallesindeki 69 dönümlük arazinin yeniden Mihalıççık Belediyesine kazandırılmasını sağladık. Köylerde sulama kanallarının bakımlarına destekte oluyoruz. Köylerde çeşmelerin yapım ve onarımına destek oluyoruz.  Tarla ve arazi yollarını düzenlemesini gerçekleştiriyoruz. Sokak ve mahallerimizde  otuz bin metrekare  kilitli parke taşı döşendi, dönem sonuna kadar devam edeceğiz.

İlk günden itibaren çok özverili bir çalışma sürdürüldü

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinde neler yaptınız?

Hastalığa ilişkin ülkemizde ilk tanının konmasından sonra İlçe Kaymakamımızın başkanlığında, ilçe belediyemiz, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz, İlçe Emniyet Amirliği, İlçe Jandarma Komutanlığı, İlçe Hastanesi, Orman İşletme Müdürlüğü, İlçe Tarım Müdürlüğü, İlçe Müftülüğümüz ve Muhtarlarımızdan oluşan, Mihalıççık Vefa Sosyal Destek Gurubu kuruldu. İlk günden beri çok özverili bir çalışma sürdürülüyor. Biz Mihalıççık Belediyesi olarak hastalıkla mücadele kapsamda, periyodik olarak ilçe genelinde, kurumlarda, mahallelerde temizlik ve dezenfekte çalışmaları yapmaktayız. Bu süreçte faaliyetleri durdurulan ve hizmet veren işletmeleri düzenli olarak denetlemekteyiz. Kapalı olunan süreçte esnafımıza kira desteği ve nakti destek sağladık. İlçedeki her haneye bir kaç kez hijyen paketi dağıttık. Sokak hayvanlarının beslenmesi için düzenli olarak mama vermekteyiz.  Hem ilçe halkına hem de esnafımıza destek olamaya devam ediyoruz. İnşallah biran önce hep birlikte bu sıkıntılı süreci atlatmış oluruz. 

Amacımız, Yunus Emre’yi tüm dünya devletlerine tanıtmak

Yunus Emre gibi bir değerin yaşadığı bölgede belediye başkanlığı yapıyorsunuz, diğer ilçelere göre daha fazla ziyaretçi olduğunu tahmin ediyorum. Bu anlamda daha fazla sorumluluk aldığınızı düşünüyor musunuz? Yine UNESCO 2021 yılını Yunus Emre yılı ilan etti bu çerçevede siz ne gibi çalışmalar yaptınız?

Yunus Emre gibi büyük bir değerimizin ilçemizde olması tatbiki çok büyük sorumluluklar yüklüyor bize, geçen yıl Yunus Emre’ye yaklaşık kırk bin kişi ziyaretçi gelmişti, bu yıl sekiz aylık süreçte ziyaretçi sayısı yüzbine yaklaştı. İnşallah ilerleyen süreçte üzerimize düşenleri yaparak daha çok insanın, daha iyi koşullarda ziyaretlerini gerçekleştirmelerini sağlayacağız. Türk ve İslam dünyasının en önemli manevi değerlerinden olan Yunus Emre, İlçemizin Yunusemre Mahalesi’nde (Sarı Köy) doğmuş, hayatının ilk yirmi yılını ve son yirmi yılını burada yaşamış olup kabri ilçemizde bulunmaktadır. Unesco 2021 yılını, Yunus Emre’nin 700’üncü ölüm yılı olarak kabul etmiş ve bu suretle 2021 yılını anma programına almıştır. Ayrıca Cumhurbaşkanlığımızca ‘2021 yılı Yunus Emre ve Türkçe Yılı’ olarak ilan edilmiştir. Amacımız, Yunus Emre’yi öncelikle gelecek nesillerimize, Türk Devletlerine, İslam ülkelerine  ve tüm dünya devletlerine tanıtmak, onun evrensel sevgi felsefesini aktarabilmektir. Bu amaçla, hiçbir gurubun, hiçbir siyasi görüşün öne çıkarılmadan, toplumumuzun her kesimince kabul göreceği ve yapılacak çalışmalar sonunda da, bugün olduğu gibi herkes için ‘Bizim Yunus’ olarak anılmaya devam etmesini sağlayacak, akademik ve bilimsel bir çalışma gerçekleştiriliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Eskişehir  Valiliği, Mihalıççık Kaymakamlığı, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Mihalıççık Belediye Başkanlığı, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Eskişehir İl Mili Eğitim Müdürlüğü, Yunusemre Vakfı’nın içinde bulunduğu ve Unesco Daimi Temsilciliği, Ahmet Yesevi Üniversitesi,  Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Ufuk Üniversitesi, Karaelmas Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Türk Dünyası Vakfı, Yunusemre Enstitüsü, Tika, Kafkasya Üniversiteler Birliği, Medeniyet Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi vb. üniversitelerden akademisyenler ile  birçok sanatçı, yazar, araştırmacı, Vakıf ve sivil toplum kuruluşlarından katılımcıların olduğu çok yönlü bir  çalışma başlamıştır.

Mihalıççık Belediyesi olarak yapısal anlamda şunları düşünüyoruz;

  • Yunus Emre Kültür ve Sevgi Köyü; Yunus Emre’nin kabrinin bulunduğu Sarı Köy’ün tamamını dönemin mimari ve manevi atmosferini yansıtacak şekilde aktarılabileceği bir kompleks yapımını gerçekleştirilmesi. Yunus Emre’yi ve sevgi felsefesini bugün en iyi şekilde aktarabilecek bir kompleks oluşturabilmek. (Kütüphane, müzeler, çarşı, atölyeler, meydan, peyzaj, vb. yapılar) 
  • Sevgi Yolu: Buradaki amaç Yunus Emre ve Taptuk Emre Türbesi arasındaki 60 kilometre lik yolu, Sevgi Yolu olarak isimlendirip bir rota oluşturmak. Bu güzergah üzerinde, Yunusemre (Sarıköy), Mihalıççık Sorkun Köyü (Neolitik dönemden beri ısıya dayanıklı çömlek üretimi yapılmakta), Gürleyik Köyü (Gürleyik Şelalesi, su değirmeni, bulgur değirmeni, onlarca tescili yapı), Emrem Sultan Köyü (Sakarya Nehri kıyısında, Ankara’nın Nalıhan ilçesi sınırımızda Taptuk Emre Türbesi) bulunmakta. Yunus Emre’ye gelen misafirlerin konaklamaları için otel ve tatil köyü formatında yapısal mekanlar oluşturmak. Ziyaretçilerin kısa süreli dinlenecekleri ve ihtiyaçlarını karşılayacakları, kafeterya, restoran yapımı.
  • Ziyaretçi karşılama alanı ve tanıtım ofisi gibi yapısal projelerimizi hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bu yapısal çalışmalar dışında Eskişehir Valiliğimiz koordinasyonunda yapılan çalışmalar dahilinde, 
  • Aylık hazırlanan ve 14 sayıdan oluşacak olan Yunusca isminde dergi.
  • Webinar toplantıları (12 toplantı gerçekleşti, yıl sonuna kadar devam edecek)
  • Seçilecek olan Yunus Emre şiirlerinin, öğretisinin ve araştırmaların dünya dillerine çevrilmesi
  • Derlenen Yunus Emre eserlerinin dünya dillerinde seslendirilmesi, yabancı müzisyenler tarafından okunması. 
  • Dönemin mutfağına ait yiyeceklerin belirlenmesi 
  • Dönemin giyim ürünlerinin, günümüz moda tarzı ile yeniden üretimi (Özellikle keçe, dokuma)
  • Minyatür çalışmaları
  • Yunus Emre Kütüphanesi
  • Eko turizm
  • Halk Ürünleri gibi konularda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Projelerimizi hayata geçirmeye devam edeceğiz

Bundan sonraki süreçte projeleriniz nelerdir?

Şu anda başladığımız tesisler dışında, ilçe merkezimizde Ali Metin Parkı’nın yapımı,  Yunus Emre Tabiat Parkında  Kır Lokantası’nın yapımı, Sanayi Sitesi inşası, caddelerin kaldırım ve aydınlatma çalışması, süt entegre tesisi, ilçe merkezinde konut sayısını artırmak ve  ilçe nüfusunun artmasına yönelik birkaç projeyi hayata geçirmeyi planlıyoruz.

Hiç gelmeyenler için soruyorum ilçenin neleri meşhurdur, tarihi mekanları hakkında bilgi verir misiniz?

Mihalıççık; sulu tarım, kuru tarım, meyvecilik, orman varlığı, maden rezervleri, coğrafyası, endemik çeşitliliği, hayvan popülasyonu, tarihi ve kültürel mirası ile Türkiye’nin en özel ilçelerinden biri. Potansiyeli çok yüksek ve çok farklı özellikleri var. Yunus Emre Kabri, Sorkun Çömlekçiliği, Gürleyik Şelalesi, Sarıçam Ormanları, Geyik Yetiştirme Çiftliği, Yunusemre Tabiat Parkı, Mesire Alanları, Baraj ve göletleri dışında Firig’lerden başlayarak, Romanın ilk dönemleri, Selçuklu, Osmanlı ve günümüze kadar birçok tarihi ve kültürel mirasa sahip. 

İlçede gençleri tutacak iş imkanları mevcut mu, göç sorunu yaşanıyor mu, ya da ilçede gençleri tutmak için ne gibi çalışmalar var? Gençlerin kitap okuyup birlikte zaman geçireceği alanlar var mı? Yine ilçe kadınları çalışma hayatında yer alabiliyor mu?

İlçemizde, madencilik, meyvecilik, tarım ve hayvancılık başlıca iş kolları. İlçemizde, doğalgazın gelmesi, imar revizyonu ile konut yapımı, sosyal tesislerin yapımı ve tabi pandeminin de etkisi ile göç tersine dönmeye başlıyor gibi.  İlçemizde bir kütüphanemiz var, birde bizim kısa bir süre önce açtığımız Kitap kafemiz var. Hedefimiz bir Yunus Emre Kütüphanesi kurmak. Bunun için çok sayıda kitap bağışı aldık ve kitap toplamaya devam edemiyoruz. 

Mihalıççık’da kadınlar hayatın her alanında

İlçemizde kadınlar hayatın her alanında yer alıyor, bizde daha çok kadın istihdamı olmasını istiyoruz. Bir yıl önce kurulan bir kadın kooperatifimiz var ve bizim belediyemize ait olan Kültür Kafe, Kitap Kafe ve Atatürk Parkı içerisindeki çok amaçlı açık hava sahnesini onlar işletiyor. Ayrıca yöresel ürünlerin yapımı ve çeşitli hediyelik eşya yapımı için kurslarımız sürecek. 

Gazete Eskişehir Ekspres'in Eylül-2021 sayısından...