Eskişehir Eczacılar Odası Başkanı Metin Kamış, tansiyon, diyabet, astım ve kanser hastalığı gibi kronik rahatsızlıklarda kullanılan elzem ilaçlarda sıkıntılar olduğuna dikkat çekti.

Tansiyon, diyabet, astım ve kanser hastalığı gibi kronik rahatsızlıklarda kullanılan elzem ilaçlarda sıkıntılar olduğuna dikkat çeken Kamış, “Özellikle devletin ilaç euro kurunu 6,29 lirada sabitlemesi sebebiyle birçok ithal ilaçta sıkıntı yaşanmaktadır. Buna istinaden ithal ilaç firmaları ve etken madde temin eden firmalar ülkemize eskiye göre daha az ilaç göndermektedir” diye konuştu. 

Eczacıların temel sorunlarını ve çözüm önerilerinizi paylaşır mısınız?

Biz eczacıların aslına bakarsanız çok fazla sorunu  var. Lakin bunların en önemlisi ve kısa sürede çözüme kavuşturulması gerekenlerden bahsedeyim. Birincisi İlaç Fiyat Kararnamesi dediğimiz şey ülkemizdeki ilaçların fiyatlarını ve biz eczacılarında karlılıklarını belirleyen kararnamedir. Bu kararname 2009 yılından beri güncellenmemektedir. Kararnamenin özünde ilaç fiyatlarına zam geldikçe eczacı karı azalmaktadır. Biz vatandaşlarımızın ilaca en ucuz şekilde ulaşmasını dileyen bir meslek grubuyuz. Çünkü ilaca ulaşım insanın temel haklarının başında gelmektedir. Bu sebeple siyasi idare tarafından bu kararname acilen güncellenmelidir. Bir diğer sorun ise ülkemizde gün geçtikçe artan ilaç yoklarıdır. Özellikle devletin ilaç euro kurunu 6,29 TL’de sabitlemesi sebebiyle birçok ithal ilaçta sıkıntı yaşanmaktadır. Reelde euro kuru 18-19 TL dir. Buna istinaden ithal ilaç firmaları ve etken madde temin eden firmalar ülkemize eskiye göre daha az ilaç göndermektedir. Bu ilaçların çoğu da tansiyon, diyabet, astım ve kanser hastalığı gibi kronik rahatsızlıklarda kullanılan elzem ilaçlardır. İlaç euro kurunun günümüz şartlarına uygun hale getirilmesi bu sorunu ortadan kaldıracaktır. 

"2001 yılında 8 fakülte varken şu anda bu sayı 61’dir"

Bir başka önemli sorunumuz ise her gün yenisi açılan eczacılık fakülteleridir. 2001 yılı itibariyle sadece 8 fakülte varken şu anda bu sayı 61 olmuştur. Ülkemizin eczacı sayısı ortadayken siyaseten fakülte açılması oldukça garipsenecek bir durumdur.Birçok fakültede eczacılığın ana bilim dallarına giren hocalar eczacı bile değildir. İnsan hayatını bu kadar yakından ilgilendiren bir mesleğin eğitimini de işinin ehli hocalardan almak gerekir. Bu fakültelerden gerekli şartları sağlayanların fakülte olarak kalıp diğerlerinin araştırma geliştirme birimlerine dönüştürülmesi gerekmektedir.

"Çok sayıda meslektaşımızı kaybettik"

Pandemide de en riskli meslekler grubunda yer alıyordu eczacılar, bu süreçte yeteri kadar destek aldınız mı?

Pandemi sürecinde biz eczacılar en ön safta yer aldık. Bu süreçte çalışan sayısının oranlanmasında sağlık çalışanlarında en çok kayıp biz eczacılardan olmuştur. Hepsini bir kez daha saygı ile anıyorum. Bu süreçte biz eczacılara bakanlığın veya başka bir kurumun bir desteği olmamıştır. Türk Eczacılar Birliği ve biz oda olarak meslektaşlarımızın ihtiyaçlarının bir kısmını karşılamaya çalıştık. Lakin büyük yükü yine meslektaşlarımız çekmiştir.

Bir açıklamanızda eczacıların ekonomik yönden çok zorlandıklarını söylediniz, bu ekonomik durumun nedenleri nelerdir?

Evet biz eczanelerin ekonomik durumları gerçekten çok kötü. Bunun başlıca sebebi az öncede söylediğim gibi 2009’ dan beri güncellenmeyen İlaç Fiyat Kararnamesi’dir.Bu süreçte eczanelerin temel giderleri kat be kat artmışken sadece ilaç fiyatına bağlı olan karlılığımız gün geçtikçe azalmıştır. Bizler İFK’ nın şimdi hemen mazeret sunulmadan güncellenmesini istiyoruz.

Halk sağlığı açısından büyük tehlike…

İnternet ortamı ya da marketlerde ilaç satışları gündeme geliyor. Hatta sosyal medya fenonenleri ürün tavsiyelerinde bulunuyorlar zaman zaman, bu durum çok tehlikeli değil mi, sizce neler yapılabilir?

İnternetten gıda takviyesi adı altında aslında tam anlamıyla ilaç olan ürünlerin alınıp kullanılması halk sağlığı açısından büyük tehlike arz etmektedir. Bu ürünler ruhsatlarını Tarım Bakanlığı’ndan almaları sebebiyle eczane dışında satılabilmektedirler. Bir kere şunu söylemekte yarar var:İlacın her şeyini bilen tek meslek eczacılıktır. Şimdi bir ürünü internetten aldınız size bu ürün gelene kadar hangi koşullarda muhafaza edildi bunu bilmiyorsunuz,sizin kullandığınız varsa diğer ilaçlarla etkileşimi nelerdir bunları da bilemiyorsunuz. En yakın sağlık danışmanı ünvanını fazlasıyla hakeden biz eczacılar hastalarımızın sağlığını herşeyin üstünde tutarız.Bu sebeple her hastamızın kullandığı ilacın varsa kullandığı başka ilaçlarla ilgili etkileşimini hastalarımıza anlatırız.İnternette satılan ilaçların büyük çoğunluğu sahtedir.Halkımız sağlığa ulaşmak isterken bu tür ürünleri kullanarak sağlığından olmasın. İnternetteki ünlülerin bu ürünleri tanıtımdaki amaçlarını hepimiz biliyoruz. Bu tanıtım yollarını gelir kapısı olarak görüyorlar.Maalesef ürünün farmakolojik içeriği ve etkisi anlamında bir tek bilgiye sahip değiller.Bu sebeple vatandaşlarımıza tavsiyem her türlü ilaç,vitamin ve kozmetik ürünlerinizi eczaneden temin etmeleridir.

Sorunlarımızın çözüleceğine inanıyorum

Eskişehir’de kaç üyeniz var ve meslektaşlarınız adına son olarak ne söylemek istersiniz?

671 üyemiz bulunuyor. Bu meslek her daim büyük sorunlarla karşılaşmış lakin birliğimiz sayesinde bu problemleri halletmiştir. Ben şu anki sorunlarımızın da birlik ve beraberlikle çözüleceğine yürekten inanıyorum. Sizlere de bu röportaj için çok teşekkür ediyorum.