Eskişehir Teknik Üniversitesi’nden Dr. Okan Aksu, Web 3.0 ve Metaverse dünyasını Gazete Eskişehir Ekspres okurları için yazdı

2000’li yılların başında büyük bir teknolojik devrim yaşadık. Bu internet devrimi; Web 1.0 teknolojisinden Web 2.0 teknolojisine geçiş oldu. Web 2.0 teknolojisinden önce internet siteleri durağan, etkileşimi olmayan, kısacası sadece metin ve fotoğraflardan oluşan bir yapıya sahipti. 

Web 2.0’a geçiş bize öncelikle sosyal medya teknolojisini armağan etti. Web 2.0 yapı itibari ile kullanıcıların etkileşimine izin veren, müzik dinlemekten video izlemeye kadar birçok olanaklar sunan zengin bir teknolojiydi. Bu teknoloji sayesinde hepimiz bir kodlama bilgisine sahip olmadan internet üzerinde yayın yapabildik, kendimize özel web siteleri oluşturabildik ve en önemlisi anlık olarak bağlantıda kalmamızı sağlayan iletişim olanaklarına sahip olduk. 

Müzik dinlemekten oyun oynamaya, film izlemekten içerik üretmeye kadar bugün internet üzerinde yapabildiğimiz her şeyi aslında Web 2.0 teknolojisine borçluyuz. Web 1.0 dönemi olarak adlandırdığımız 90’lı yıllarda birileri size “internetten film izlemek” deseydi büyük ihtimalle bunun gerçek olamayacak kadar ütopik bir teknoloji olduğunu düşünürdünüz.

Web 1.0 dönemi olarak bildiğimiz, internetin bugün ki atası olan teknoloji iletişim olanakları bakımından kısıtlı bir yapıya sahipti. Bu teknoloji bizlere hantal ve yetersiz bir e-mail desteğinden başka iletişim olanağı sağlayamıyordu. 

Web 2.0 sayesinde ortaya çıkan sosyal medya teknolojisi şüphesiz insanlığı her alanda değiştirdi. Bu değişimin sosyal, kültürel ve ekonomik boyutları hala tartışma konusu. 

Günümüzde web 1.0’dan Web 2.0 dönemine geçişte yaşadığımız devrimin bir benzeri sessiz sedasız yaşanmaya başladı. Web 3.0 dönemine geçmeye başladığımız bu dönemde adını yeni yeni duyduğumuz Metaverse dünyası aslında bize birkaç yıl içinde göreceğimiz yenilikler konusunda bilgiler veriyor.

Web 2.0 bize temel olarak internette bir profil oluşturmaya, bu profil ile arkadaşlarımızla sosyal medya üzerinde iletişim ve etkileşim kurmaya olanak tanıdı. Ancak bu yeni teknoloji yerini farklı bir yapıya bırakıyor. Birkaç yıl içinde profil yerine Avatarlardan bahsedeceğiz. Çünkü web 3.0 teknolojisi bize dijital bir dünya içerisinde bir gerçeklik sunuyor. Bu gerçeklik dünyasında var olmak için bir avatara ihtiyacımız olacak. Bu avatar aslında bizim bu dünya içerisinde temsilcimiz konumuna gelecek. 

Web 2.0’ın bize sağladığı zengin içerikleri yerini yavaş yavaş dijital gerçeklik dünyasına bırakacak. Bu teknolojisi bize yeni bir dünyada var olabilme şansı tanıyacak.

Web 2.0’ın sağladığı başta sosyal medya olmak üzere etkileşim alanı, yerini deneyim alanına bırakıyor artık. 

Sanal bir gerçeklikte gezebildiğimiz, yeni insanların avatarları ile tanışabildiğimiz, istediğimiz şehirde olabildiğimiz bu dünyada deneyim en büyük avantajımız olacak. Evimizden çıkmadan farklı dünyalarda olabileceğimiz bu evrende çalışma hayatımız da değişikliğe uğrayacak. İlerleyen günlerde “işe gitmek” deyimi artık fiziksel olarak evden çıkarak işe gitmekten farklı bir anlam taşıyacak. Yeni bir dil öğrenmekten okula gitmeye kadar birçok eylem bu dijital dünyada gerçekleşecek. Eğitim hayatımız bu noktada farklı bir evrene taşınacak. 

Gelecek heyecan verici. Buna şimdiden hazır olmalıyız!