Taranan kısa mesajlar, e-postalar, tıklanan reklamlar, satın alma hareketlerinin takibi, GPS kayıtları, oyunlar ve daha niceleri… 

Günümüzde hemen her platformun “ücretsiz” hizmet verdiği internet dünyasında aslında işlerin pek de göründüğü gibi olmadığını biliyoruz. Ücretsiz olarak görülen tüm uygulamaların arkasında kişisel verilerin toplanması, analiz edilmesi ve son olarak büyük data aracılığı ile kullanıma hazır hale getirilmesi yatıyor. 

Bu “veri toplama” meselesi o kadar ileri gitti ki artık kullanıcıların davranışlarını önceden takip edebilmek de mümkün! Kimin ne zaman ayakkabı alacağından tutun siyasi görüşüne kadar hemen her konuda big data ile tahminlerde bulunabiliyoruz.

Bu bilginin sınırlarının nerede başlayıp nerede bitmesi gerektiği ise hala bir tartışma konusu. 

Taranan kısa mesajlar, e-postalar, tıklanan reklamlar, satın alma hareketlerinin takibi, GPS kayıtları, oyunlar ve daha niceleri… 

Hepsi bir araya gelince kişisel alanımızın hemen her noktasında bu veri şirketlerinin bizi takip ettiğini görebiliyoruz. 

Ancak bu durum değişmiş olabilir!

Apple iPhone’lara getirdiği yeni bir özellik ile telefonunuzda bulunan uygulamaların verilerinizi toplamasına izin verip vermeme hakkını size sunuyor. Daha önce bir uygulamayı indirip kullandığınız anda bu izni otomatik olarak vermiş kabul ediliyordunuz. Ancak işler bu noktada biraz değişti. 

Apple bu sistem ile “Uygulamanın Beni Takip Etmesine İzin Verme” seçeneğini aktif etti. Bu şüphesiz hemen herkesi mutlu eden bir gelişme oldu. 

Ancak büyük şirketler bu durumdan pek memnun değil!

Başta Facebook olmak üzere toplumsal paylaşım ağları bu duruma önce itiraz etti ve Apple’ı bu karardan vazgeçirmeye çalıştı. Ancak Apple geri adım atmayınca bu uygulamalar geçtiğimiz günlerde kullanıcılara “Lütfen sizi takip etmemize izin” konulu bir mesaj gönderdiler. 

Mesajda, toplanan verilerin gizliği olduğu, telefonların veri toplama ile pil ömrünün azalmadığı, kullanıcılara çok daha iyi internet deneyimi sunulacağı gibi bilgiler verildi. Ancak şimdiden milyonlarca kullanıcı artık bu konuda kararını veri güvenliğinden yana vermiş durumda. 

Peki ne olacak? 

İlerleyen günlerde bu durumdan rahatsız olan şirketlerden kullanıcılara büyük yaptırımlar gelmesini bekliyoruz. “Verilerinize ulaşmamıza izin verin yoksa…” mantığı ile şirketler kullanıcıların başta sosyal medya hesapları olmak üzere birçok alandaki etkinliklerini kısıtlamaya başlayabilir. Hatta yeni hesap açan kullanıcılara veri paylaşımı yapılması için çeşitli şartlar koyabilir. 

Veri savaşlarının iyice kızıştığı bu günlerde Apple’ın sunduğu bu fonksiyonun kalıcı olup olmayacağını yakında göreceğiz.