Tarih boyunca gerçekliğin ne olduğu hep tartışılmıştır. Bazılarına göre gerçeklik elimizle dokunabildiğimiz, hissedebildiğimiz ve görebildiğimiz   şeylerdir. Bazılarına göre ise gerçeklik bu görünen, hissedilebilen dünyanın çok ama çok ötesindedir. Hangisinin hangisine göre daha önemli olduğu ise kişinin dünya bakışı ile ilgilidir. 

Konu gerçeklik olduğu zaman hepimizin aklı biraz karışır. Bir rüyada iken kişinin rüyada olduğunu anlamaması buna en güzel örnektir. Rüyada iken kişinin rüyada olduğunu anlamaması hepimizi etrafımızdaki dünya ile ilgili şüpheye düşürebilir. Bugün gerçek olduğunu düşündüğümüz tüm maddi ve manevi olguların toplamı olan dünyanın bir sabah uyandığımızda bir rüya olması ihtimali var. Aslında bu ihtimal oldukça da yüksek. 

Bazı bilim insanları içinde bulunduğumuz evrenin simülasyon olduğundan şüpheleniyor. Aslında bu şekilde düşünmemizi gerektiren oldukça önemli bulgular var. Işık hızının aşılamaması, evrenin aşırı derecede büyük olması, mutlak sıcaklık değerleri gibi olgular buna birer örnek. 

Bu düşünce aslında oldukça eski. Hint kutsal metinlerinde hayatın rüya gören bir kelebeğin rüyası olması ihtimalinden bahsedilir. Burada Tanrılar kendi aralarında gerçekliği tartışırlar, insana sorular sorarlar. 

Her iki durumda da ortaya çıkan durum şu; bir sabah uyandığınızda çok farklı bir evrende, çok farklı bir dünyada gözlerinizi açıp, bu zamana kadar yaşadıklarınızın bir rüya veya simülasyon olma ihtimali var. Bu ihtimal asla gerçek olamayacak kadar fantastik bir ihtimal değil. Oldukça önemli, göz ardı edilemeyecek kadar büyük bir ihtimal. %50’ye yakın. 

Peki şimdi gelelim günümüze: Metaverse dünyasına. 

Öncelikle Bitcoin ekonomisinin ortaya çıkmasından sonra herkes Metaverse dünyasını birden bir yatırım aracı olarak gördü ve kısa zamanda zengin olmanın yolunu bulduğunu düşündü. 

Metaverse’in bir yatırım aracı olup olmaması konusuna girmeyeceğim. Bugün bu olguyu açıklamakla yetineceğim. 

Metaverse tüm dünyanın bir şekilde sanal ortama aktarılmış halidir. 

Sosyal medyada sadece bir Facebook sayfasına aslında bir “duyuru panosu” iken Metaverse insanların gezip, etkileşimde bulunabileceği, çeşitli değişikliklerde bulunabileceği bir dünya. Bu dünyada her şey mümkün. Kendinizi bir avatar olarak bu dünyaya aktararak diğer insanlar ile etkileşimde bulunabileceksiniz. Bitcoin gibi sanal para birimleri ile alışveriş hatta ticaret yapabileceğimiz bir dünya. 

Bu dünyaya artırılmış gerçeklik cihazları ile dahil olabileceğiz. Burada dijital sahiplik kuralları var olacak. Herkes satın alabilecek. Mülkiyet haklarını koruyabilecek. Kısacası bu dünyanın bir sanal versiyonu. 

Ancak sanal derken şu ana kadar gördüğünüz video oyunlarını kastetmiyorum. Şu anda Metaverse ile yaratılmış dünyadan birkaç kesit görme imkânım oldu. Şunu belirtebilirim; eğer birisi bana gördüklerimin Metaverse olduğunu söylemeseydi gerçekten ama gerçekten etrafımdaki gerçekliğin dijital olduğunu anlayamazdım. 

Şimdi gelelim Metaverse dünyasının önemli detaylarına; 

•Metaverse tek bir dünya değil, birçok şirket aslında kendi Metaverse dünyalarını kurabilir,
•Metaverse dünyasında içeresinde ikinci veya üçüncü Metaverse dünyası yaratılabilir. Inception filmi buna önemli bir örnek. Bu dünyada ikinci veya üçüncü Metaverse dünyası yaratabileceğim. Burada uyurken görebileceğimiz rüyalar için bile başka bir dünya yaratılabilecek. 

Bu ve diğer konulara ilişkin olarak detayları ilerleyen yazılarımda sizlere aktaracağım.